SKŁADNIKI :
1/2 szklanki liści mięty
2 papryczki chilli
1 czerwona cebula lub szalotka
1 limonka
50g mielonej wieprzowiny
1-2 liście limonki kaffir
1 łyżka posiekanych liści kolendry
1 zielona cebulka
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka bulionu w proszku
1 łyżka uprażonego i zmielonego ryżu ( jest to pokazane w tym przepisie )
1 łyżeczka uprażonych i zmielonych suszonych papryczek chilli ( jest to pokazane w tym przepisie )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku liście kaffiru kroimy na cieniutkie paski, drobno szatkujemy: liście kolendry oraz zieloną cebulkę. Na ćwiartki kroimy limonkę. Papryczki chilli kroimy w drobne prążki wraz z nasionami, a szalotkę lub cebulę kroimy w paseczki. Liście mięty oddzielamy od łodygi. Tak przygotowane składniki odstawiamy na bok.
2. Do 50 gram mielonej wieprzowiny wyciskamy sok z 1/3 limonki. Całość mieszamy wraz z mięsem, po czym tak przygotowane mięso wrzucamy do wrzącej wody. Mięso mieszamy gotując około minutę. Ugotowane mięso odstawiamy do większej miski.
3. Ugotowane mielone mięso przyprawiamy: 1 łyżeczką uprażonych i zmielonych papryczek chilli, 1 łyżką uprażonych i zmielonych ziaren ryżu ( jak przygotować te dwa składniki mogą Państwo zobaczyć na tym przepisie ), 1 łyżeczką bulionu w proszku, sok z wyciśniętej 1/3 limonki oraz 1 łyżką sosu rybnego.
4. Całość dokładnie mieszamy, po czym do miski dodajemy wcześniej poszatkowane zioła i warzywa. Po wymieszaniu się wszystkich składników Tajska sałatka z mieloną wieprzowiną jest gotowa do podania. To danie tradycyjnie podaje się wraz z surowymi warzywami, takimi jak: kapusta, ogórek zielony, fasolka szparagowa. Smacznego :)
Przepis Video :
Tajska Sałatka z Mieloną Wieprzowiną