SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
puszka mleczka kokosowego
2 cm kawałek imbiru
1 papryczka chili
łodyga trawy cytrynowej
1/2 limonki
1 łyżka zielonej pasty curry
2 łyżki sosu worcester
3 łyżki sosu rybnego
sól i czarny pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś z kurczaka posypujemy solą i pieprzem. Następnie wkładamy kurczaka na rozgrzaną patelnie i lekko obsmażamy z obu stron. Po czym kroimy go w paseczki.
2. W garnku przygotowujemy bulion. Zagotowujemy wodę, wkładamy łodygę trawy cytrynowej, którą wcześniej zgniatamy, aby oddała więcej aromatu. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili oraz imbir.
3. Po chwili gotowania dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
4. Do gotującego się na małym ogniu bulionu wkładamy przysmażone kawałki kurczaka. Doprawiamy sosem rybnym i sosem worcester. Gotujemy 10 minut co jakiś czas mieszając.
5. Pod koniec gotowania wyciskamy sok z limonki i łyżkę zielonej pasty curry. Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem, listkami kolendry, chili i limonką. Smacznego! :)
Przepis Video :
Tajska Zupa Kokosowa z Kurczakiem
Komentarze
Szybko się robi, składniki łatwo dostępne i pyyyyszna:):):)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.