Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Tajska Zupa z Kurczakiem Curry i Warzywami

SKŁADNIKI:

100g makaronu sojowego vermiclli

1 pierś z kurczaka umyta i osuszona

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki czerwonej pasty curry

1 l bulionu drobiowego

150g małych pieczarek

1/2 cebuli pokrojonej w paski

1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paski

1/2 papryki zielonej pokrojonej w paski

2 cm imbiru pokrojonego w kostkę

1 łyżeczka trawy cytrynowej

2 liście limonki kaffir

1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę

250 ml mleka kokosowego

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżeczka cukru palmowego

szczypta soli

limonka do smaku


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Makaron sojowy zalej wrzącą wodą i odstaw do namoczenia na około 10 minut.

2. Na średnio rozgrzanym oleju kokosowym smaż pieczarki. Po chwili obrusz solą i smaż do momentu odparowania wody.

3. W garnku do rozgrzanego oleju kokosowego dodaj pastę curry oraz trawę cytrynową, zrób zasmażkę.

4. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, cebulę, czosnek oraz imbir, całość podsmażaj około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.

5. Następnie dodaj dwa rodzaje papryk i smaż około 3 minuty.

6. Wlej bulion drobiowy i zagotuj.

7. Dodaj limonkę kaffir, wcześniej usmażone pieczarki, mleko kokosowe, mąkę kukurydzianą rozmieszaną z bulionem, łyżeczkę cukru palmowego oraz makaron, całość gotuj około 5 minut.

8. Na koniec dopraw zupę solą oraz odrobiną soku z limonki. Smacznego! :)

 Tajska Zupa z Kurczakiem Curry i Warzywami

Tajska Zupa z Kurczakiem Curry i Warzywami

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl