SKŁADNIKI:
300 g filetu z łososia
250 ml mleka kokosowego
20 g czerwonej pasty curry
1 łyżeczka pasty trawy cytrynowej
6 liści limonki Kaffir
150 g pędów bambusa
100 g liczi z puszki
100 g ananasa z puszki
0,5 czerwonej papryki pokrojonej w paski
0,5 żółtej papryki pokrojonej w paski
0,5 zielonej papryki pokrojonej w paski
20 g cukru palmowego
200 g ryżu jaśminowego
1 łyżka sosu rybnego
szczypta suszonej tajskiej bazylii
szczypta soli himalajskiej
1. Ryż jaśminowa przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na patelnię wok wlewamy mleko kokosowe, dodajemy liście limonki Kaffir, trawę cytrynową, cukier palowy oraz czerwoną pastę curry, całość doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia pasty oraz cukru.
3. Dodajemy paprykę, liczi i ananasa pokrojonego na mniejsze części oraz pędy bambusa odcedzone z zalewy, wszystko gotujemy około 5 min. Potrawę doprawiamy sosem rybnym.
4. Łososia delikatnie solimy, następnie gotujemy na parze około 20 min.
5. Łososia układamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
6. Potrawę możemy podać z ryżem jaśminowym oraz posypać tajską bazylią. Smacznego :)
Tajski Łosoś Curry w Mleku Kokosowym