Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Tajski Łosoś Curry w Mleku Kokosowym

SKŁADNIKI:

300 g filetu z łososia

250 ml mleka kokosowego

20 g czerwonej pasty curry

1 łyżeczka pasty trawy cytrynowej

6 liści limonki Kaffir

150 g pędów bambusa

100 g liczi z puszki

100 g ananasa z puszki

0,5 czerwonej papryki pokrojonej w paski

0,5 żółtej papryki pokrojonej w paski

0,5 zielonej papryki pokrojonej w paski

20 g cukru palmowego

200 g ryżu jaśminowego

1 łyżka sosu rybnego

szczypta suszonej tajskiej bazylii

szczypta soli himalajskiej


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Ryż jaśminowa przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Na patelnię wok wlewamy mleko kokosowe, dodajemy liście limonki Kaffir, trawę cytrynową, cukier palowy oraz czerwoną pastę curry, całość doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia pasty oraz cukru.

3. Dodajemy paprykę, liczi i ananasa pokrojonego na mniejsze części oraz pędy bambusa odcedzone z zalewy, wszystko gotujemy około 5 min. Potrawę doprawiamy sosem rybnym.

4. Łososia delikatnie solimy, następnie gotujemy na parze około 20 min.

5. Łososia układamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

6. Potrawę możemy podać z ryżem jaśminowym oraz posypać tajską bazylią. Smacznego :)


 Tajski Łosoś Curry w Mleku Kokosowym

Tajski Łosoś Curry w Mleku Kokosowym

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;