Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Tajskie Klopsiki

SKŁADNIKI:

łopatka lub karkówka

cebula i szczypiorek

czosnek

papryczka peperoni

mleczka kokosowego

mielony galangal lub imbir

mielona trawa cytrynowa

czerwona pasta curry

limonka

kurkuma


sól

Orientalny Sklep

PRZYGOTOWANIA:

1. Cebulę i czosnek kroimy. Pokrojoną cebulę przesmażamy na patelni, następnie po krótkiej chwili wrzucamy czosnek. Papryczkę chili siekamy.

2. Do zmielonego mięsa dodajemy przysmażoną cebulę z czosnkiem. Posypujemy solą, kurkumą i chili; wlewamy odrobinę mleka kokosowego. Dokładnie mieszamy składniki.

3. Z uzyskanej masy, formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Nastepnie na rozgrzanym oleju smażymy klopsiki. Gdy mocniej się zrumienią obracamy na druga stronę.

4. Tworzymy sos. W patelni, w której smażą się klopsiki, wlewamy pół szklanki bulionu, dodajemy pół rozdrobnionej peperoni, kurkumę, łyżeczkę czerwonej pasty curry, łyżeczkę mielonego galangalu i mieloną trawę cytrynową. Wlewamy mleczko kokosowe. Klopsiki dusimy w sosie 5 minut. Gotowe! Smacznego :)

Przepis Video :


Tajskie Klopsiki

Tajskie Klopsiki

Komentarze   

 
0 #3 Adrian 2018-01-12 18:41
Dzisiaj przyszedł czas na klopsiki rewelacja tylko dalem o jedna paryczke za duzo byly troche bardziej pikantne ale dodalem troche wiecej mleczka kokosowego i bylo pyszne polecam :)
 
 
0 #2 yettimann 2017-06-16 10:28
:lol: Lubię klopsiki tych tajskich jeszcze nie miałem okazji jeść ale ponoć są rewelacyjne w smaku.
 
 
+1 #1 Zenek 2014-04-02 17:04
Klopsiki pyszne!
Tylko mi sos wyszedł pomarańczowy, bo dodałem czerwonej pasty curry i były baaardzo ostre:)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;