SKŁADNIKI:
łopatka lub karkówka
cebula i szczypiorek
czosnek
papryczka peperoni
mleczka kokosowego
mielony galangal lub imbir
mielona trawa cytrynowa
czerwona pasta curry
limonka
kurkuma
sól
PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę i czosnek kroimy. Pokrojoną cebulę przesmażamy na patelni, następnie po krótkiej chwili wrzucamy czosnek. Papryczkę chili siekamy.
2. Do zmielonego mięsa dodajemy przysmażoną cebulę z czosnkiem. Posypujemy solą, kurkumą i chili; wlewamy odrobinę mleka kokosowego. Dokładnie mieszamy składniki.
3. Z uzyskanej masy, formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Nastepnie na rozgrzanym oleju smażymy klopsiki. Gdy mocniej się zrumienią obracamy na druga stronę.
4. Tworzymy sos. W patelni, w której smażą się klopsiki, wlewamy pół szklanki bulionu, dodajemy pół rozdrobnionej peperoni, kurkumę, łyżeczkę czerwonej pasty curry, łyżeczkę mielonego galangalu i mieloną trawę cytrynową. Wlewamy mleczko kokosowe. Klopsiki dusimy w sosie 5 minut. Gotowe! Smacznego :)
Przepis Video :
Tajskie Klopsiki
Komentarze
Tylko mi sos wyszedł pomarańczowy, bo dodałem czerwonej pasty curry i były baaardzo ostre:)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.