SKŁADNIKI :
mała cukinia, pokrojona w półksiężyce
czerwona papryka, pokrojona w kawałki
pół bakłażana, pokrojonego w kostkę
500ml mleka kokosowego
opakowanie tofu (180g), pokrojone w kostkę
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka cukru palmowego
garść tajskiej bazylii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W naczyniu mieszamy olej z pastą curry, po czym smażymy do momentu uwolnienia aromatu.
2. Następnie wlewamy mleko kokosowe, sos rybny i zagotowujemy.
3. Wrzucamy warzywa, w połowie gotowania dodajemy pokrojone tofu.
4. Gotujemy do momentu aż zmiękną.
5. Następnie zdejmujemy z ognia i przyprawiamy o sok z limonki oraz cukier palmowy. Dokładnie mieszamy.
6. Gotowe danie obsypujemy świeżą bazylią. Smacznego! :) Przygotowane danie zachowuje równowagę między smakiem słonym, kwaśnym i słodkim.
Warzywa z Tofu i Czerwoną Curry
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.