SKŁADNIKI:
200 - 300g mięsa wołowego (może być antrykot, rostbeff), pokrojonego w cienkie paski
400ml mleczka kokosowego
200ml wody
2 łyżki oleju
kostka cukru palmowego
2 łyżki sosu rybnego
2 listki limonki kafir
1 papryczka chili, drobno pokrojona
50g czerwonej pasty panang curry
ugotowany ryż
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju, następnie dodajemy 50g pasty panang curry. Smażymy mieszając przez około 1 minutę na małym ogniu.
2. Po czym wlewamy 400ml mleczka kokosowego i 200ml wody. Mieszamy dokładnie z pastą curry.
3. Dodajemy wołowinę, gotujemy około 3 minut. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki sosu rybnego i krążek cukru palmowego.
4. Po 2 minutach dodajemy około 2-3 liści kaffiru. Dla wzmocnienia ostrości można dodać pokrojoną papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy.
5. Mocno zagotowujemy na 2 minuty, po czym gotujemy na małym ogniu 5 minut.
6. Gotowe danie podajemy z ryżem, przyozdabiamy liśćmi bazylii. Smacznego!
Przepis Video :
Wołowina z Pastą Panang Curry
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.