SKŁADNIKI:
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
1/2 cukinii
1/2 cebuli czerwonej
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
2 łyżeczki żółtego curry sypkiego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka sosu chili sriracha
2 łyżeczki zielonej pasty curry
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
150 ml bulionu warzywnego
100g pieczarek
100g grzybów mun
imbir kostka 2 cm
szczypta soli
woda 20 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś kurczaka i warzywa kroimy w paseczki. Rozgrzewamy patelnie, smażymy kurczaka, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę żółtego sypkiego curry, kostkę imbiru. Odkładamy na bok i myjemy patelnie.
2. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy wszystkie warzywa 5 minut, dodajemy grzyby mun i kurczaka smażymy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie dodajemy, 1 łyżkę sosy ostrygowego, 2 łyżeczki zielonej pasty curry, łyżeczkę złotego sypkiego curry, 150 ml bulionu warzywnego oraz łyżeczkę sosu chili sriracha.
Dusimy wszystko około 5 minut.
3. Po czym w małym naczynku mieszamy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej z zimna woda i zagęszczamy nasze danie (nasz sos). Smacznego :) zielone curry podajemy z białym ryżem.
Przepis Video :
Zielone Curry z Kurczakiem
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.