Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Zielone Curry z Kurczakiem

SKŁADNIKI:

1/2 papryki zielonej

1/2 papryki czerwonej

1/2 cukinii

1/2 cebuli czerwonej

1 pierś z kurczaka

1 marchewka

2 łyżeczki żółtego curry sypkiego

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżka sosu chili sriracha

2 łyżeczki zielonej pasty curry

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

150 ml bulionu warzywnego

100g pieczarek

100g grzybów mun

imbir kostka 2 cm

szczypta soli

woda 20 ml


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Pierś kurczaka i warzywa kroimy w paseczki. Rozgrzewamy patelnie, smażymy kurczaka, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę żółtego sypkiego curry, kostkę imbiru. Odkładamy na bok i myjemy patelnie.

2. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy wszystkie warzywa 5 minut, dodajemy grzyby mun i kurczaka smażymy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie dodajemy, 1 łyżkę sosy ostrygowego, 2 łyżeczki zielonej pasty curry, łyżeczkę złotego sypkiego curry, 150 ml bulionu warzywnego oraz łyżeczkę sosu chili sriracha.

Dusimy wszystko około 5 minut.

3. Po czym w małym naczynku mieszamy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej z zimna woda i zagęszczamy nasze danie (nasz sos). Smacznego :) zielone curry podajemy z białym ryżem.

  Przepis Video :


Zielone Curry z Kurczakiem

Zielone Curry z Kurczakiem

Komentarze   

 
0 #1 vlad 2017-06-16 06:37
:D Na talerzu wygląda zachęcająco,mus zę coś takiego zrobić aby się przekonać czy to smakuje.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;