Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Zupa Kokosowo-Pomidorowa z Kurczakiem

SKŁADNIKI:

1 pierś z kurczaka

1 puszka pomidorów pelatti

1 puszka mleka kokosowego

kilka sztuk pieczarek

1 papryczka chili

1 łyżka mielonej trawy cytrynowej

kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

1 łyżka pasty tom kha

sok z cytryny

świeży szczypiorek

sól, pieprz

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Pierś kurczaka kroimy w ukośne paseczki. Przekładamy do miseczki, posypujemy solą, pieprzem i dodajemy pastę tom kha. Dokładnie mieszamy.

2. Po kilku minutach marynowania wkładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem. Przysmażamy delikatnie 2 minuty. Następnie odkładamy kurczaka do miseczki, a na tej samej patelni lekko smażymy pokrojone w półplasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Natomiast w garnku z gotującym się bulionem wlewamy puszkę pomidorów pellati. Po chwili dodajemy przysmażone pieczarki i kurczaka.

4. Do zupy dodajemy pokrojoną papryczkę chili, starty imbir oraz czosnek. Dokładnie mieszamy i wrzucamy łyżeczkę pasty cytrynowej i łyżeczkę pasty tom kha.

5. Po 3 minutach wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe danie dekorujemy szczypiorkiem. Smacznego! :)

Przepis Video :


 Zupa Kokosowo-Pomidorowa z Kurczakiem

Zupa Kokosowo-Pomidorowa z Kurczakiem

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl