SKŁADNIKI:
1 paczka paluszków krabowych surimi (250 g)
1 duża pierś z kurczaka
3 jajka
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oleju kokosowego
4-5 łyżek sosu sojowego
2-3 łyżki sosu ostrygowego lub sosu rybnego
sól
pieprz
pęczek szczypiorku
1,5 litra wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś z kurczaka kroimy na wąskie paski, następnie zalewamy sosem sojowym i zostawiamy na około 20 minut do zamarynowania.
2. Cebulę kroimy w pióra. Paluszki surimi kroimy wzdłuż na wzór nitek makaronu.
3. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej wrzucamy zamarynowaną sosem sojowym pierś z kurczaka. Po wstępnym obsmażeniu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę. Smażymy do zarumienienia, zalewamy przegotowaną, gorącą wodą (1,5l) i gotujemy około 10 minut.
4. Do tak przygotowanego wywaru dodajemy pokrojone paluszki krabowe. Gotujemy około 5 minut i doprawiamy sosem ostrygowym (można też w zamian użyć sosu rybnego).
5. Jajka wybijamy do szklanki, mieszamy je energicznie do powstania jednolitej masy. Następnie wlewamy je powoli do gotującej się zupy, jednocześnie szybko ją mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Zupa Krabowa z Surimi