Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Zupa Tom Kha Gai

SKŁADNIKI :   

1l bulionu

1l mleka kokosowego

3 łyżeczki zmielonego galangalu

3 łyżeczki trawy cytrynowej

10 liści kafir

12 dag grzybów mun (grzyby zalać wrzącą wodą na 15 min)

1 suszona papryczka chilli

1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę

10 dag czerwonej papryki pokrojonej w paski

10 dag zielonego cukrowego groszku w strąkach

puszka pędów bambusa

2 łyżki sosu rybnego

3,5 łyżki cukru

sok z jednej cytryny

sól


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 
 

1. Bulion i mleko kokosowe wlać do garnka.

2. Dodać galangal, trawę cytrynową, liście kafiru, papryczkę chili, grzyby mun, gotować na wolnym ogniu 15 min.

3. Dodać pierś z kurczaka, gotować 5 min, dodać czerwoną paprykę, pędy bambusa i groszek, gotować, aż groszek będzie miękki.

4. Na koniec zupę doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny (zupa powinna być kwaśno–słodko-ostra).
 


Zupa Tom Kha Gai

Makaron W Sosie Hoisin
Przepis konkursowy Pana Michała Staszczyka

Komentarze   

 
0 #1 Zenek 2014-04-06 20:46
Bardzo dobra i pożywna zupka:)
Gratulacje dla Pana Michała:)

Ps. Ja użyłem 2 dag suszonych grzybów, bo 12 to chyba troszkę za dużo:):):):)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl