SKŁADNIKI :
300g obranych krewetek
200g piersi z kurczaka, drobno pokrojonej
150g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
1-2 łyżki sosu rybnego
zielona pietruszka (lub kolendra)
3 łyżki soku z limonki
4 łyżeczki pasty tom yum
2 łyżki oleju roślinnego
papryczka chilli, drobno pokrojona
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
sól i czarny pieprz do smaku
2 litry wrzącej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy 200 gram piersi z kurczaka.
2. Do przysmażonego kurczaka wlewamy 2 litry wrzącej wody, po czym dolewamy 2 łyżki soku z limonki, dodajemy łyżeczkę suszonej trawy cytrynowej oraz jedną papryczkę chilli. Całość mieszamy i gotujemy przez 15 minut.
3. Po 15 minutach wrzucamy 150 gram pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 300 gram obranych krewetek oraz 4 łyżeczki pasty Tom Yum. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
4. Po 5 minutach gotowania, zupę przyprawiamy 1-2 łyżkami sosu rybnego, czarnym pieprzem oraz solą. Tajska zupa gotowa!
Przepis Video :
Zupa Tom Yum