Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Zupa Tom Yum Jay

SKŁADNIKI:


4 szklanki wody

2cm imbiru drobno posiekanego

1 łyżka trawy cytrynowej

4 liście limonki kaffir

100g grzybów straw

1 marchewka pokrojona w plastry

100g groszku cukrowego

1 kalarepa pokrojona w kostkę

1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę

200g tofu pokrojonego w kostkę

pół soku z limonki

pół papryczki chili wydrążonej z nasion i pokrojonej w drobną kostkę

2 łyżki sosu rybnego lub szczypta soli do smaku

dymka cebula do posypania


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. W garnku zagotuj wodę. Dodaj imbir, liście limonki Kaffir, trawę cytrynową oraz chili. Gotuj aż wywar przejdzie ich smakiem około 10 min.

2. Następnie wrzuć marchewkę, groszek cukrowy, kalarepę, seler naciowy, grzyby straw oraz sok z limonki. Gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące.

3. Ściągnij zupę z ognia i dodaj tofu. Całości dopraw sosem rybnym lub szczyptą soli i posyp dymka cebuli. Smacznego ! :)


 Zupa Tom Yum Jay

Zupa Tom Yum Jay

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl