SKŁADNIKI:
4 szklanki wody
2cm imbiru drobno posiekanego
1 łyżka trawy cytrynowej
4 liście limonki kaffir
100g grzybów straw
1 marchewka pokrojona w plastry
100g groszku cukrowego
1 kalarepa pokrojona w kostkę
1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę
200g tofu pokrojonego w kostkę
pół soku z limonki
pół papryczki chili wydrążonej z nasion i pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki sosu rybnego lub szczypta soli do smaku
dymka cebula do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W garnku zagotuj wodę. Dodaj imbir, liście limonki Kaffir, trawę cytrynową oraz chili. Gotuj aż wywar przejdzie ich smakiem około 10 min.
2. Następnie wrzuć marchewkę, groszek cukrowy, kalarepę, seler naciowy, grzyby straw oraz sok z limonki. Gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące.
3. Ściągnij zupę z ognia i dodaj tofu. Całości dopraw sosem rybnym lub szczyptą soli i posyp dymka cebuli. Smacznego ! :)
Zupa Tom Yum Jay