Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Zupa Tom Yum z Krewetkami

SKŁADNIKI:

krewetki 8-10 sztuk (black tiger)

puszka mleka kokosowego

kawałek imbiru

1 papryka czerwona

2 papryczki chili

2 szalotki

łodyga trawy cytrynowej

2 łyżki pasty tom yum

1 łyżka mielonego galangalu

liście limonki kafir

limonka

świeża kolendra

1 łyżka sosu rybnego

sól.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Krewetką usuwamy głowę, pancerz (usunięte części posłużą na bazę bulionu).

2. Imbir kroimy w grube paski razem ze skórką, natomiast szalotki kroimy na pół. Trawę cytrynową miażdżymy tępą stroną noża.

3. Do garnka z wodą wrzucamy: głowy i pancerze z krewetek, imbir, szalotkę, trawę cytrynową, listki limonki kafir i doprawiamy solą. Gotujemy około godziny.

4. Paprykę słodką kroimy w paski, papryczki chili kroimy na drobno.

5. Obrane krewetki nacieramy solą.

6. Odcedzamy bulion. Oczyszczony bulion stawiamy na ogniu, dodajemy słodką paprykę oraz ostre papryczki chili. Gotujemy 5 minut, po czym przyprawiamy sosem rybnym, pastą tom yum i mielonym galangalem.

7. Dodajemy wszystkie krewetki do zupy. Po minucie gotowania dodajemy puszkę mleka kokosowego, dokładnie mieszamy. Po chwili gotowania skrapiamy sokiem z limonki. Gotowe danie dekorujemy pokrojoną kolendrą. Smacznego! :)

Przepis Video :


 Zupa Tom Yum z Krewetkami

Zupa Tom Yum z Krewetkami

Komentarze   

 
0 #2 zeus99 2017-06-16 09:39
super przepis :-)
 
 
+7 #1 ms 2017-03-02 15:59
"Krewetką usuwamy głowę" - czyją głowę ? krewetką będzie trudno, lepiej gilotyną... A może jednak krewetkom ?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl