SKŁADNIKI:
krewetki 8-10 sztuk (black tiger)
puszka mleka kokosowego
kawałek imbiru
1 papryka czerwona
2 papryczki chili
2 szalotki
łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki pasty tom yum
1 łyżka mielonego galangalu
liście limonki kafir
limonka
świeża kolendra
1 łyżka sosu rybnego
sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Krewetką usuwamy głowę, pancerz (usunięte części posłużą na bazę bulionu).
2. Imbir kroimy w grube paski razem ze skórką, natomiast szalotki kroimy na pół. Trawę cytrynową miażdżymy tępą stroną noża.
3. Do garnka z wodą wrzucamy: głowy i pancerze z krewetek, imbir, szalotkę, trawę cytrynową, listki limonki kafir i doprawiamy solą. Gotujemy około godziny.
4. Paprykę słodką kroimy w paski, papryczki chili kroimy na drobno.
5. Obrane krewetki nacieramy solą.
6. Odcedzamy bulion. Oczyszczony bulion stawiamy na ogniu, dodajemy słodką paprykę oraz ostre papryczki chili. Gotujemy 5 minut, po czym przyprawiamy sosem rybnym, pastą tom yum i mielonym galangalem.
7. Dodajemy wszystkie krewetki do zupy. Po minucie gotowania dodajemy puszkę mleka kokosowego, dokładnie mieszamy. Po chwili gotowania skrapiamy sokiem z limonki. Gotowe danie dekorujemy pokrojoną kolendrą. Smacznego! :)
Przepis Video :
Zupa Tom Yum z Krewetkami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.