SKŁADNIKI :
2 laski trawy cytrynowej
1 kawałek imbiru około 2-3cm
2 listki cytrynowe
250g pieczarek
puszka pomidorów
papryczka chilli
500g piersi z kurczaka
400ml mleka kokosowego
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki sosu rybnego
3/4 litra bulionu drobiowego
2 kolorowe papryki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dorzucamy imbir pokrojony w kawałki, trawę cytrynową oraz listki cytrynowe, całość gotujemy około 5 minut.
2. W innym garnku przygotowujemy 3/4 litra bulionu drobiowego.
3. Mleko kokosowe przecedzamy do gotującego się bulionu, tak, aby nie wpadły tam kawałki trawy cytrynowej oraz imbiru, już oddały swój smak mleku.
4. Do gotującej się zupy dodajemy kurczaka pokorojnego w małe kawałki, pieczarki oraz paprykę pokrojone w kawałki oraz puszkę pomidorów, dalej gotoujemy.
5. Na koniec do zupy dodajemy sos rybny oraz sok z cytryny.
Zupa z Kurczakiem i Trawą Cytrynową
Przepis autorstwa Pani Ilony Pawełek
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.