Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Kuchnia Tajwańska

Kuchnia tajwańska.
Eksperymenty w kuchni, to coś, czego obawiamy się coraz mniej. Niewątpliwie jest to zasługą wielu programów kulinarnych, w których specjaliści od gotowania przekonują, że naśladowanie egzotycznych kuchni świata wcale nie jest takie trudne. Nie trzeba przecież całkowicie opanowywać zasad przygotowywania takich, czy innych egzotycznych potraw. Wystarczy połączyć to, co jemy na co dzień z nowymi przyprawami, a już efekt będzie zadowalający i zbliżony do oryginału. Odwagę w eksperymentach kuchennych daje nam też łatwy dostęp do składników i przypraw, których do tej pory nie znaliśmy. Jedne i drugie można kupić coraz częściej w polskich sklepach. W tym artykule przybliżę czytelnikom charakterystykę i potrawy kuchni tajwańskiej. Postaram się przekonać czytających, że tajwan kuchnia jest ciekawa i warta zainteresowania.

Kuchnia Tajwańska1

Co charakteryzuje kuchnię tajwańską.

Spośród obyczajów kulinarnych obowiązujących w Tajwanie, najbardziej charakterystyczne jest przyzwolenie na spożywanie posiłków w miejscach publicznych, a konkretnie na ulicy. Ulice Tajwanu usiane są budkami i straganami serwującymi ciepłe i zimne przekąski. Jedzenie na ulicy można kupić także w nocy. Tradycyjna tajwan kuchnia, to przede wszystkim potrawy ze smażonego ryżu. Ryż łączy się tu z warzywami, mięsem i owocami morza. Kuchnia tajwańska, to także stara i bogata tradycja jedzenia zup. Zupy przyrządza się tu na bulionach z ryb i warzyw. Bardzo popularne są tu zupy z makaronem i zupy z toffu. Podaje się też zupy glonowe. Do zup dodaje się także małe chińskie pierożki. Pierożki te gotuje się lub smaży. W kuchni tajwańskiej popularne są też warzywa, między innymi kapusta biała.

Orientalny Sklep

Kuchnia Tajwańska2
Spróbuj potraw kuchni tajwańskiej.


Jak każda kuchnia, tak i tajwańska obfituje w potrawy, których warto skosztować. Do najpopularniejszych potraw tajwan kuchnia należą shui jiao. Są to lepione z ciasta i gotowane pierożki, w których można znaleźć różne smakowite nadzienia. Wizytówką tej kuchni jest smażony makaron i ryż. Będąc w Tajlandii trzeba koniecznie sprawdzić jak smakują tamtejsze zupy. Najpopularniejsze z nich to dang hua tang, zupa z jajkiem i niu rou mian – zupa z makaronem i mięsem wołowym. Popisową zupą Tajwanu jest tang cu tang – zupa słodko-kwaśna.     Odwiedzając ten kraj nie można nie spróbować herbaty podawanej z mlekiem i kulkami z czarnego żelu.

Kuchnia Tajwanska4
Posiłki kuchni tajwańskiej.


Pierwszym posiłkiem w tajwan kuchnia jest śniadanie, składające się z nadziewanego naleśnika lub mleka sojowego i bułeczki na parze. Po południu jada się tam ciepłą obiadokolację złożoną zazwyczaj z ryżu lub makaronu z dodatkami. Najpopularniejszymi napojami kuchni tajwańskiej są soki świeżo wyciskane z owoców i liczne gatunki herbaty.

Kuchnia Tajwańska3
Tajwańskie restauracje.


W tajwańskich restauracjach menu jest w języku chińskim. Pomocna będzie więc znajomość oryginalnych nazw potraw tajwan kuchnia. Niektóre lokale dysponują kartami dań uzupełnionymi obrazkami, co też ułatwia sprawę. Wielu kucharzy pozwala turystom na wejście do kuchni i pokazanie w garnkach potraw, które budzą ich zaufanie. Przygodę z kuchnią Tajwanu najlepiej zacząć od lokali, w których dostosowuje się ją do upodobań turystów.

Produkty potrzebne do przygotowania tajwańskich potraw można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;