Gościmy

Odwiedza nas 46 gości oraz 0 użytkowników.

Statystyki

Użytkowników:
5
Artykułów:
746
Odsłon artykułów:
1971570

Kuchnia Wietnamska

Kuchnia wietnamska cały czas pozostaje pod wpływem tradycji związanej z kolonizatorami francuskimi, co jednak nie oznacza, że jest mniej pyszna i zróżnicowana. Od potraw kuchni chińskiej różni się głównie wykorzystaniem sosu rybnego w zamian za sos sojowy. Innymi charakterystycznymi produktami używanymi w kuchni wietnamskiej jest z pewnością limonka, stosowana ze względu na swój niezwykły aromat, a także bazylia, chili, kolendra, pieprz oraz niezliczone ilości warzyw i owoców. Podstawą do tworzenia wielu dań tradycyjnej kuchni wietnamskiej są grzyby Mun. Interesujący jest fakt, iż Wietnamczycy otwarci pozostają na import produktów z innych krajów. Są to np. pomidory, kawa, orzeszki arachidowe, chleb czy ziemniaki.

Sajgonki

Kulinarny podział Wietnamu na trzy regiony:

- Wietnam Północny (Hanoi) - ludzie żyją tam w zawrotnym tempie, wiele restauracji i barów przypomina typowe dla nas fast foody. Potrawy kuchni Hanoi zawierają niewielkie ilości przypraw, które zastąpione są jednak ogromnymi porcjami sosów, głównie rybnych. Spowodowane jest to trybem życia ludzi ze stolicy.

- Wietnam Środkowy (Hue) – kucharze tworząc potrawy tego regionu stawiają przede wszystkim na ilość oraz wygląd. Ze względu na czynniki historyczne, zakorzenił się tu stereotyp, że im więcej dań kuchni wietnamskiej na stole, tym wyższy status społeczny. Posiłki są również barwnie dekorowane. Ciekawe jest, że w przepisach środkowo wietnamskich możemy znaleźć więcej ostrzejszych przypraw niż w tych u sąsiadów z północy.

Produkty Kuchni Wietnamskiej

- Wietnam Południowy (Sajgon) – chyba najbardziej charakterystyczny i najczęściej rozpoznawalny ze względu na swoje potrawy typ kuchni wietnamskiej. Przepyszne sajgonki spożywane zarówno na ciepło jak i na zimno oraz wiele dań o słodkawym smaku to tylko niektóre ze znanych w Europie tamtejszych potraw. W tym rejonie zauważalny jest największy wpływ przeszłości kolonialnej państwa. Dzięki temu z przepisów kuchni sajgońskiej tworzy się dania niezwykle lekkostrawne i zdrowe.  Do ich przygotowania często stosowane są takie produkty jak trawa cytrynowa, tudzież mleko kokosowe.

Kuchnia Wietnamska

Charakterystyczne potrawy

Kuchnia wietnamska
to przede wszystkim smak sajgonek (ang. spring rolls) oraz zupy pho, popularnie określanej jako zupą z wszystkiego, co pozostało nam w lodówce. W rzeczywistości jest to rosół wołowy podawany z makaronem ryżowym, kolendrą, bazylią oraz limonką. Jedzona jest o każdej porze dnia. Jest ona daniem reprezentatywnym kultury wietnamskiej z pewnością za wspaniały aromat, uzyskiwany poprzez dodanie takich przypraw jak cynamon, kardamon, czosnek, imbir czy mięta.

Desery Wietnamskie

Desery kuchni wietnamskiej

Amatorzy słodkości kosztując potraw pochodzących z kuchni Wietnamu na pewno nie będą zawiedzeni. Królują tam bowiem przysmaki zupełnie inne od popularnych w Europie. Wybierać mogą z gamy pysznych, suszonych owoców (mango, ananas, papaja, orzechy kokosowe), które podawane są również w towarzystwie syropu. Na uwagę zasługuję deser Che, który niewątpliwie, dla przeciętnego Europejczyka, jest połączeniem dziwnych smaków. Do bananów i cukru dodaje się bowiem fasolę. To niecodzienne połączenie smaków nie oznacza, że w Wietnamie deser ten nie cieszy się popularnością. Jest wręcz przeciwnie! Niektóre sklepy ograniczają swoją sprzedaż głównie do tego przysmaku kuchni wietnamskiej. Innymi daniami dla smakoszy słodkości są banany w cieście oraz wypieki ryżowe.

Kuchnia Wietnamska

Podsumowując, kuchnia wietnamska to wariacja aromatów, barw i smaków, w której każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Biorąc za przykład sajgonki można stwierdzić, że kilka potraw zagościło nawet na polskich stołach na dobre. Wiele naszych rodaków jednak jeszcze nie wie, że pochodzą one z Sajgonu, krainy geograficznej południowego Wietnamu. Miejmy nadzieję, że rozwijająca się kultura, turystyka oraz sztuka kulinarna pozwoli nam otworzyć się na nowe horyzonty i delektować się daniami kuchni azjatyckiej, w szczególności wietnamskiej.

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Komentarze   

 
0 #3 Przemek 2014-03-25 14:24
Przyłączam się do pytania Marzeny:
"może ktoś wie jak zrobić kurczaka po wietnamsku na gorącym półmisku,chciał a bym stworzyć kiedyś takie czerwone fileciki jak podają u chińczyka."
 
 
+2 #2 marzena 2014-02-11 18:09
może ktoś wie jak zrobić kurczaka po wietnamsku na gorącym półmisku,chciał a bym stworzyć kiedyś takie czerwone fileciki jak podają u chińczyka.
 
 
+1 #1 smulik 2013-09-30 18:08
:-* fiu fiu
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.