Kuchnia Wietnamska

Kuchnia wietnamska cały czas pozostaje pod wpływem tradycji związanej z kolonizatorami francuskimi, co jednak nie oznacza, że jest mniej pyszna i zróżnicowana. Od potraw kuchni chińskiej różni się głównie wykorzystaniem sosu rybnego w zamian za sos sojowy. Innymi charakterystycznymi produktami używanymi w kuchni wietnamskiej jest z pewnością limonka, stosowana ze względu na swój niezwykły aromat, a także bazylia, chili, kolendra, pieprz oraz niezliczone ilości warzyw i owoców. Podstawą do tworzenia wielu dań tradycyjnej kuchni wietnamskiej są grzyby Mun. Interesujący jest fakt, iż Wietnamczycy otwarci pozostają na import produktów z innych krajów. Są to np. pomidory, kawa, orzeszki arachidowe, chleb czy ziemniaki.

Sajgonki

Kulinarny podział Wietnamu na trzy regiony:

- Wietnam Północny (Hanoi) - ludzie żyją tam w zawrotnym tempie, wiele restauracji i barów przypomina typowe dla nas fast foody. Potrawy kuchni Hanoi zawierają niewielkie ilości przypraw, które zastąpione są jednak ogromnymi porcjami sosów, głównie rybnych. Spowodowane jest to trybem życia ludzi ze stolicy.

- Wietnam Środkowy (Hue) – kucharze tworząc potrawy tego regionu stawiają przede wszystkim na ilość oraz wygląd. Ze względu na czynniki historyczne, zakorzenił się tu stereotyp, że im więcej dań kuchni wietnamskiej na stole, tym wyższy status społeczny. Posiłki są również barwnie dekorowane. Ciekawe jest, że w przepisach środkowo wietnamskich możemy znaleźć więcej ostrzejszych przypraw niż w tych u sąsiadów z północy.

Produkty Kuchni Wietnamskiej

- Wietnam Południowy (Sajgon) – chyba najbardziej charakterystyczny i najczęściej rozpoznawalny ze względu na swoje potrawy typ kuchni wietnamskiej. Przepyszne sajgonki spożywane zarówno na ciepło jak i na zimno oraz wiele dań o słodkawym smaku to tylko niektóre ze znanych w Europie tamtejszych potraw. W tym rejonie zauważalny jest największy wpływ przeszłości kolonialnej państwa. Dzięki temu z przepisów kuchni sajgońskiej tworzy się dania niezwykle lekkostrawne i zdrowe.  Do ich przygotowania często stosowane są takie produkty jak trawa cytrynowa, tudzież mleko kokosowe.

Kuchnia Wietnamska

Charakterystyczne potrawy

Kuchnia wietnamska
to przede wszystkim smak sajgonek (ang. spring rolls) oraz zupy pho, popularnie określanej jako zupą z wszystkiego, co pozostało nam w lodówce. W rzeczywistości jest to rosół wołowy podawany z makaronem ryżowym, kolendrą, bazylią oraz limonką. Jedzona jest o każdej porze dnia. Jest ona daniem reprezentatywnym kultury wietnamskiej z pewnością za wspaniały aromat, uzyskiwany poprzez dodanie takich przypraw jak cynamon, kardamon, czosnek, imbir czy mięta.

Desery Wietnamskie

Desery kuchni wietnamskiej

Amatorzy słodkości kosztując potraw pochodzących z kuchni Wietnamu na pewno nie będą zawiedzeni. Królują tam bowiem przysmaki zupełnie inne od popularnych w Europie. Wybierać mogą z gamy pysznych, suszonych owoców (mango, ananas, papaja, orzechy kokosowe), które podawane są również w towarzystwie syropu. Na uwagę zasługuję deser Che, który niewątpliwie, dla przeciętnego Europejczyka, jest połączeniem dziwnych smaków. Do bananów i cukru dodaje się bowiem fasolę. To niecodzienne połączenie smaków nie oznacza, że w Wietnamie deser ten nie cieszy się popularnością. Jest wręcz przeciwnie! Niektóre sklepy ograniczają swoją sprzedaż głównie do tego przysmaku kuchni wietnamskiej. Innymi daniami dla smakoszy słodkości są banany w cieście oraz wypieki ryżowe.

Kuchnia Wietnamska

Podsumowując, kuchnia wietnamska to wariacja aromatów, barw i smaków, w której każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Biorąc za przykład sajgonki można stwierdzić, że kilka potraw zagościło nawet na polskich stołach na dobre. Wiele naszych rodaków jednak jeszcze nie wie, że pochodzą one z Sajgonu, krainy geograficznej południowego Wietnamu. Miejmy nadzieję, że rozwijająca się kultura, turystyka oraz sztuka kulinarna pozwoli nam otworzyć się na nowe horyzonty i delektować się daniami kuchni azjatyckiej, w szczególności wietnamskiej.

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Komentarze   

 
0 #17 Asia 2014-08-23 22:11
pomylilam sie :-x w skladzie garam masala! nie koper ogrodowy! ma byc KOPER WLOSKI!!! nasiona do kupienia w sklepie zielarskim (sa troche podobne do kminku, kuminu ale wieksze/grubsze )
 
 
0 #16 Asia 2014-08-23 20:42
Juz wychodzilam z domu ale zawrocilam spod drzwi do kompa, bo znow zapomne napisac :lol: co tam, poczekaja...

Wspominalam kiedys o naturalnym barwniku spozywczym (czerwonym) i nie moglam sobie przypomniec nazwy tego pozyskiwanego z robali... nie chce byc goloslowna wiec to:

"Koszenila - E120 jest naturalnym czerwonym barwnikiem otrzymywanym z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej. Barwnik pozyskiwany jest zarówno z robaczych odwłoków jak i składanych przez nie jaj."


Fuuuuu... przyswojenie tej info skutkowalo kilkudniowa trauma, szczegolnie dlatego, ze wystepuje w jogurtach (np danio trusk), dzemach, galaretkach (ptasie mleczko trusk rowniez), napojach itd - w produktach, ktorych barwa przypomina kolor karminowy.
Brrrrr... teraz w sklepie sprawdzam sklad wszystkiego co czerwone i jadalne :D


Do nastepnego ;-)
 
 
0 #15 Asia 2014-08-23 19:44
Hi :D Witaj Przemku!
milo, ze jednak jestes :lol:

Na chwile porzucilam problem ale wrocilam :lol:
Uwaznie przyjrzalam sie umieszczonym przez Ciebie zdjeciom. "Na oko" to smaku nie zbadam, stwierdzam jedynie, ze:
-Twoj ideal z Warszawskiej raczej nie mial nic wspolnego z karmelem (zbyt blady), za to mial kontakt z czerwonym czyms(?) i okreslenie, co to?, rzeczywiscie stanowi problem,
-cebula na "krowke" wrzucona zdecydowanie bez uprzedniej obrobki czyli tak jak Ty dotad przyrzadzales...
i... niestety tyle :sad:

Mojego "idealnego" to zdecydowanie bardziej przypomina ten na fotach z Lubelskiej (kolor miesa i cebuli, widac, ze wczesniej podduszona- miekka, kawaleczki papryki swiadcza o uzyciu, jak sadze, pasty paprykowej, zapewne pasta chili- tez takiej uzywam ostatnio do tej potrawy, co dziala zdecydowanie na plus i wizualanie i smakowo).

Bezradnie rozkladam rece :sigh: Nie wiem jak Ci pomoc. Caly problem tkwi w tym, ze gdybym kiedykolwiek jadla to danie na Warszawskiej, Lubelskiej to wiedzialabym, czego szukac, jakich smakow... przykro mi :sad:


Gdybys jednak, w tzw "miedzyczasie" wlasnych poszukiwan mial jeszcze ochote na tego karmelowego :-) to moje aktualne uwagi do wczesniej zamieszczonego przepisu:
1 i najwazniejsze! GARAM MASALA. Jak sie okazuje przyprawa ta (mieszanka przypraw wlasciwie) to kwestia bardzo indywidualna, w Indiach raczej nie korzysta lub nie korzystalo sie z gotowej mieszanki, kazda gospodyni sporzadza ja wg wlasnych proporcji i upodoban. Analogicznie w Pl w kazdym domu prawdziwy rosol (nie z kostki! ) smakuje inaczej, podobnie jest z bigosem ;-) Ale nas Indie nie interesuja a sadze, ze przyprawa dostepna w sklepach jest raczej ta wersja indyjska (wez to pod uwage). Azjatycka GARAM MASALA jest jednak troszke inna (info pozyskane podstepnie od mistrza kuchni nie specjalizujaceg o sie co prawda w kuchni azjatyckiej i indyjskiej ale jednak kucharz-mistrz ;-))Zatem azjatycka GARAM MASALA to z pewnoscia:
- kmin rzymski, kolendra-> proporcja nie 1:1 jak w Indiach ale 2:1!
- papryka slodka, ostra
- pieprz czarny
- liscie laurowe
- imbir (w indyjskiej brak)
- koper ogrodowy (nasiona do kupienia w sklepie zielarskim)
- cynamon
- gozdziki
- galka muszkatolowa
- kardamon
- kozieradka
Mam nadzieje, ze o niczym nie zapomnialam :-?
Proporcji nie podam, bo nie znam, wiem jedynie o kminie i kolendrze a reszta to mniej wiecej analogicznie do wpisu (im nizsza pozycja-tym mniej). Najgorsze jest to, ze ja nadal, jesli chodzi o ta przyprawe, jestem w fazie testow- za kazdym razem przygotowywuje nowa mieszanke a proporcje zapisuje... szukam idealu... ehhh... Mlynek do kawy (wyproszony od mamy) przezywa renesans w mojej kuchni :-)
2. CUKIER. Po kilku probach jednak zdecydowalam sie na cukier brazowy- mniej slodki, danie mniej slodkie- mnie bardziej odpowiada
3. PASTA PAPRYKOWA-CHILI (z pestkami). Polecam dodac, oczywiscie z umiarem, bo ostra (na poczatku razem z garam masala). Kupuje w sloiczku, nazwy firmy nie pamietam, w najdrozszym sklepie w mojej okolicy place 5zl, wiecej kosztuje opakowanie kardamonu konatyi :P

I to chyba tyle, koncze ten przydlugi elaborat :D Przemku, oddzywaj sie czasem, informuj o postepach :-) lub ich braku- ale to raczej wykluczam! Badz pewien, ze ja temat nadal draze i o nowych pomyslach Cie poinformuje.

Pozdr, Asia
 
 
0 #14 Przemek 2014-08-13 17:15
Witam Asie i pozostałych czytających.
Chciałem się z wami podzielić zdjęciami dań o które mi chodzi.
Tak właśnie wyglądał kurczak którego jadłem na ulicy Warszawskiej w Krakowie:
https://drive.google.com/file/d/0BzxUsc_nPrLHQnNrdlFvVnI3Tmc/edit?usp=sharing
Zdj. autorstwa Żorża Ponimirskiego, prosiłem go już o pomoc w tym temacie ale niestety nie mógł mi pomóc.


A tak wyglądał ten z ul. Lubelskiej:
https://drive.google.com/file/d/0BzxUsc_nPrLHcjFkc3MtbnNWWjU5STAxY1JVelh0eVRCanhZ/edit?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0BzxUsc_nPrLHMGdoeU1sX0xpLTR0bjlCNVRHZHhTUUlBQndj/edit?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0BzxUsc_nPrLHYzlXTGdkY3E0QUtkaTR6Z05YaGctNWpCV1pj/edit?usp=sharing

Ten pierwszy to byłby ideał.
 
 
0 #13 Przemek 2014-08-05 18:38
Witaj Asiu,
Nieprawda że już tu nie zaglądam. Mam tą stronę w ulubionych. Próbowałem GaramMasala z firmy evita. Niestety to nie jest ten smak. Jeśli podasz mi swojego e-maila to przyślę Ci zdjęcia jakie zrobiłem w Krakowie może to coś pomoże w dalszym śledztwie.
Podziwiam twoją wytrwałość, ja ostatnio nie miałem wiele czasu na eksperymenty.
Pozdrawiam
Przemek
 
 
0 #12 Asia 2014-07-31 23:19
Widze, ze Przemek juz tu nie zaglada ale napisze, moze komus to info sie przyda :-)

Tak jak wczesniej pisalam... sekret tkwi w przyprawie Garam Masala! To wlasnie ten tajemniczy smak. Przyprawy nie kupowalam wiec konkretnej firmy nie polece. Garam Masala zrobilam sama - przepisy dostepne w sieci w tak wielu wersjach, ze chyba proporcje w przygotowaniu tej przyprawy to po prostu kwestia smaku przygotowujaceg o potrawe ;-)
Ja uzylam: kmin rzymski (ziarna), kolendra (ziarna), liscie laurowe, kardamon, galke muszkatolowa (mielona), cynamon (mielony), koper ogrodowy (nasiona), papryke slodka, chili, carry, pieprz czarny (ziarna)... tez gozdziki- nie mialam/nie dodalam. Wszystko co nie zmielone-zmieli c, nawet mozdzierz nie dal rady (liscie laurowe), polecam zdecydowanie mlynek do kawy :lol:

Co do samego przepisu...konk retnych proporcji nie podam, jedynie zblizone, bo "na oko" robilam :P

Na porcje dla jednej osoby:
-kilka podudzi z kurczaka (usunac kosci, skore) lub ostatecznie piers z kurczaka pokroic na "jeden kes", polac olejem (lyzka) i posypac garam masala 0,5 lyzeczki (plaskiej), zamieszac (nie ma potrzeby dlugiego marynowania! wystarczy marynowac przez...czas poswiecony krojeniu cebuli i przygotowanie karmelu)
-1 srednia cebule pokroic w piorka (grubsze)
-3 pelne lyzki cukru wsypac na rozgrzana sucha patelnie i zrobic karmel (cukru podczas rozpuszczania nie mieszac zadna lyzka, ewentualnie poruszac patelnia)- na srednim gazie/mocy kuchenki, pilnowac, zeby sie nie spalil - danie bedzie gorzkie!
na roztopiony cukier-karmel wrzucic mieso (zwiekszyc troche moc grzania palnika), -zamieszac aby karmel oblepil mieso, wrzucic cebule, zamieszac,
-gdy cebula sie zeszkli, wlac ok 1/3- 1/2 szkl sosu sojowego (pol na pol jasny z ciemnym)
-gdy sos sojowy sie zredukuje, dorzucic 1-2 zmiazdzone zabki czosnku, zamieszac, ostatnia minuta na polaczenie smakow i gotowe :eek: :D

Z czym podawac to chyba wszyscy wiemy? :-)
ryz, surowka z kapusty bialej i marchewki
 
 
0 #11 Asia 2014-05-13 22:21
DO ADMINISTRATORA/ MODERATORA STRONY!

Na forum znalazlam watek http://forum.chinskieprzepisy.pl/Watek-kurczak-po-wietnamsku-pomozcie_485
dotyczacy problemu omawianego ponizej. Prosze przeniesc ponizsze wpisy do tamtego tematu. Nabalaganilam :oops:
 
 
0 #10 Asia 2014-05-08 19:53
A co do cebuli... Ja najpierw ja chwile podsmazam albo moze podduszam(?)... w kazdym razie bez pokrywki i na malym ogniu- lekko sie zeszkli i zmieknie troche, bo nie lubie takiej chrupiacej cebuli w tej potrawie i po to ten zabieg. Ale cebula to chyba kwestia trzecioplanowa w naszej dyskusji ;-) kwestia indywidualnych preferencji. Czekam na Twoja odp odnosnie nowego tropu: garam masala.
Pozdrawiam :-)
 
 
0 #9 Asia 2014-05-08 19:36
Co dwie glowy i dwa niezapomniane (choc byc moze troche rozne-bo inne bary) wspomnienia, to nie jedna! Burza mozgow zatem wskazana. Odnosnie sosu Sambal- to wspomnialam o tej wersji potrawy, bo troszke inna niz obecnie serwowane w barach i dlatego warta chwili uwagi wg mnie. A co Ty na to, w sieci pelno przepisow na kurczaka po wietnamsku z dodatkiem garam masala? Nie znam ani kuchni indyjskiej ani nie znam smaku tej przyprawy wiec trudno mi nawet przypuszczac czy garam masala moze nadac ten smak... Czytam juz nie po raz pierwszy na temat garam masala i nagle... :eek: "(...)jest suchą mieszanką przypraw, używaną w Indiach oraz w różnych rejonach Azji"! "Podobnie jak inne istotne elementy kuchni indyjskiej, garam masala była używana od wieków, a sąsiednie narody z czasem również zaczęły korzystać z jej walorów smakowych. Stworzono różne wariacje smakowe mieszanki w celu dostosowania jej do zmieniających się trendów i wymogów podniebień w całej południowo-wsch odniej Azji." :o A ja dopiero dzisiaj szukajac zwiazku indyjskiej przyprawy z wietnamska kuchnia znalazlam ta info. Przeciez Wietnam wlasnie lezy w poludniowo-wsch Azji!!! Moze ten smak, ktorego szukamy to wlasnie GARAM MASALA!?
 
 
0 #8 Przemek 2014-05-07 18:01
Witaj Asiu
Podsumowując, to sposób przyrządzenia mam taki sam jak twój, z tym że ja cebulkę dodaję pod koniec do mięsa(może to błąd, nieważne). Karmel robię w taki sposób że sypię na patelnię trochę cukru i czekam jak się roztopi, potem ogień na max i mięsko.
Po tak gwałtownym obsmażeniu mięsko jest mięciutkie, delikatne i nie wysuszone, takie jak trzeba. To co do tej pory w ogóle mi się nie udało to ta marynata. Co bym nie spróbował to cięgle nie to :(.
Dobrze że mam od Ciebie worek pomysłów.
Spróbowałem dziś Sambal Oelek ale to też nie to.
Dziękuję i pozdrawiam.
Przemek
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.