SKŁADNIKI:
300g polędwicy wieprzowej pokrojonej w cięńkie plasterki
duża kalarepa pokrojona w plastry
szalotka pokrojona w paseczki
ząbek czosnku posiekany
łyżka drobno posiekanego imbiru
olej arachidowy do smażenia
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu ostrygowego
łyżeczka cukru palmowego
pół łyżeczki czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pokrojoną kalarepę wrzucamy na około 2 minuty do wrzącej wody, odcedzamy i odstawiamy.
2. W woku smażymy szalotę, czosnek oraz kalarepę około 2 minuty. Zdejmujemy z woka i odstawiamy na później.
3. Do woka dolewamy olej arachidowy i smażymy wieprzowinę z imbirem około 2 minuty.
4. Po chwili dodajemy resztę warzyw oraz sosy i rozdrobniony cukier palmowy. Całość smażymy około 2 minut.
5. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.
6. Gotowe danie podajemy z dowolnym ryżem, najlepiej ryżem jaśminowym.
Kalarepa z Polędwicą Wieprzową