SKŁADNIKI :
1 płat ciasta filo
6 średnich krewetek
1 łyżka sezamu
3 łyżki soku z limonki
sól morska
2 łyżki - sos sojowy
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki rozmarynu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Obrane krewetki maczamy w soku z limonki i wkładamy do miseczki. Solimy, najlepiej solą morską. Odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut.
2. Przygotowujemy sos do namaczania, łączymy : sok z limonki, sos sojowy, pół łyżeczki rozmarynu oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
3. Płat ciasta filo tniemy na równe paski. Każdy z pasków smarujemy rozmąconym białkiem. Krewetki wyjmujemy z marynaty i wkładamy do ziaren sezamowych. Następnie układamy je na pasku ciasta. Zawijamy tak, aby ogonek skorupiaka pozostał na zewnątrz. Dociskamy ciasto z każdej strony, tak aby dokładnie przylegało. Czynność powtarzamy z resztą krewetek.
4. Rozgrzewamy dużą ilość oleju, na którym smażymy nasze krewetki około 3 minuty, tak aby uzyskały złoto-brązowy kolor. Usmażone krewetki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Krewetki podajemy z wcześniej przygotowanym sosem. Orientalna potrawa gotowa !
Przepis Video :
Krewetki w Cieście Filo