SKŁADNIKI :
2 owoce mango, pokrojone w kostkę
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
500g krewetek królewskich
1 łyżeczka mielonej papryki chili
2 łyżeczki słodkiej papryki
120g kiełków fasoli mung
1/2 szklanki liści bazylii, grubo posiekanych
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 papryczka chilli, drobno pokrojona
2 łyżeczki brązowego cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku w średniej misce mieszamy sos rybny, 2 łyżeczki cukru brązowego, łyżkę oleju roślinnego oraz 2 łyżki soku z limonki. Całość mieszamy do momentu, gdy cukier się rozpuści.
2. Do dużej miski dodajemy składniki sałatki: dwa owoce mango, pokrojone w kostkę, jedną czerwoną cebulę, pokrojoną w talarki, pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski, 120 gram kiełków fasoli mung, pół szklanki liści bazylii, grubo poszatkowanych oraz papryczkę chilli, drobno pokrojoną. Całość mieszamy. Do wymieszanej sałatki dodajemy wcześniej przygotowany sos i ponownie mieszamy.
3. W małej miseczce mieszamy pół łyżeczki mielonej kurkumy, łyżeczką mielonego chilli, dwie łyżeczki czerwonej słodkiej papryki oraz dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy.
4. Wymieszanymi wcześniej przyprawami posypujemy 500 gram krewetek królewskich, całość mieszamy tak, aby rozprowadzić przyprawy równomiernie po wszystkich krewetkach.
5. Krewetki smażymy na patelni do grillowania co jakiś czas obracając, aby się równomiernie przypiekły.
Przepis Video :
Krewetki z Grilla z Sałatką z Mango
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.