SKŁADNIKI :
500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 średnie marchewki, pokrojone w drobną kostkę
2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej
2-3 łyżki śmietany (18%)
1 łyżka - żółta pasta curry
3 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzany olej wrzucamy 3 cebule, pokrojone w kostkę oraz 2 ząbki czosnku, drobno posiekane. Całość smażymy do momentu, aż cebula zmięknie.
2. Gdy cebula będzie miękka dodajemy 500 gram kurczaka, pokrojonego w drobne kawałki. Całość smażymy mieszając.
3. Do podsmażonego kurczaka dodajemy 2 marchewki pokrojone w drobną kostkę, po czym zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
4. Po 5 minutach duszenia dolewamy kolejną szklankę wody oraz 1 łyżkę żółtej pasty curry. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez następne 10 minut.
5. Po 10 minutach duszenia dodajemy 2-3 łyżki śmietany, energicznie mieszając. Następnie 2 łyżeczki mąki kukurydzianej i znów mieszamy, aby zagęścić sos. Dusimy jeszcze przez 5 minut i wietnamska potrawa jest gotowa.
Przepis Video :
Kurczak Curry Po Wietnamsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.