SKŁADNIKI :
400 g piersi z kurczaka
5-6 ząbków czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego (opcjonalnie półwytrawne sherry)
1 łyżka oleju sezamowego
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
woda około jednej szklanki
sól i ostra papryka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. 400 gram piersi z kurczaka kroimy na kostkę o bokach około 2 cm. W małej miseczce mieszamy przeciśnięte przez praskę 6-7 ząbków czosnku, 1 łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę wina ryżowego (opcjonalnie można dodać półwytrawne sherry). Tak przygotowaną marynatą zalewamy pokrojonego kurczaka, mieszamy, po czym marynujemy pod przykryciem w lodówce około 2 godziny.
2. Po zamarynowaniu kawałki kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu przez chwilę. Przysmażonego kurczaka odcedzamy na ręcznikach papierowych i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Do miseczki przesiewamy 1/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ryżowej, 1/3 skrobi kukurydzianej. Do przesianych mąk dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę soli i ostrą paprykę. Do wszystkich mąk dodajemy stopniowo wodę, wyrabiając ciasto, tak aby uzyskać masę trochę gęściejszą od ciasta naleśnikowego.
4. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Kurczaka w cieście podajemy z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego :)
Przepis Video :
Kurczak w Cieście
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.