Gościmy

Odwiedza nas 98 gości oraz 0 użytkowników.

Statystyki

Użytkowników:
5
Artykułów:
746
Odsłon artykułów:
1967434

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Makaron Ryżowy z Kurczakiem


SKŁADNIKI :


2 pojedyncze piersi z kurczaka,

1 czerwona papryka,

2 średnie szalotki,

30g suszonych grzybów shitake,

łyżeczka sosu teriyaki,

łyżeczka pasty sambal oelek,

łyżeczka płatków marynowanego imbiru,

3 łyżka miodu płynnego,

łyżeczka sosu ostrygowego,

pół łyżeczki mielonej kolendry,

szczypta pieprzu cayenne,

szczypta kurkumy,

łyżeczka ziaren sezamu,

pół szklanki wody,

olej do smażenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Przygotowujemy marynatę z imbiru, sosu teriyaki, pasty sambal oelek i mielonej kolendry.

2. Kroimy kurczaka w paski. Wkładamy kurczaka do miseczki i zalewamy przygotowaną marynatą. Wkładamy do lodówki na godzinę.

3. Suszone grzyby shitake zalewamy wrzątkiem, ostawiamy na 30 minut aby zmiękły.

4. Następnie siekamy szalotkę, po czym podsmażamy na oleju. Wrzucamy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy do momentu uzyskania złocistego koloru.

5. Paprykę kroimy w cienkie paski i dodajemy na patelnie. Dodajemy wody, sosu ostrygowego i miodu. Dusimy przez około 15 minut, czasem mieszając.

6. Dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy pieprzem cayenne, kurkumą i sezamem. Smażymy jeszcze przez około 5 minut.

7. Do dania podajemy makaron. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron polewamy na talerzu przygotowanym sosem. Smacznego :) 

Wietnamska potrawa

Makaron Ryżowy z Kurczakiem
Przepis konkursowy ze strony:

 http://notaknaoko.blogspot.com

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.