SKŁADNIKI :
200g mięsa mielonego - wieprzowego,
1 cebula,
1 jajko,
150g makaronu sojowego,
2 ząbki czosnku,
3 grzyby mun,
pół małej marchewki,
pieprz,
2,5 łyżki sosu rybnego,
szczypta wietnamskiej vegety,
papier ryżowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Gotujemy jajko na twardo, po czym obieramy i kroimy na drobno. Siekamy cebulę, czosnek, kroimy marchewkę w słupki.Grzyby mun namaczamy we wrzątku około 10 minut po czym siekamy. To samo robimy z ugotowanym makaronem sojowym.
2. Mieszamy mięso z cebulą, dodajemy jajko, marchewkę. Dodajemy makaron, grzyby mun i czosnek. Mieszamy wszystko razem.
3. Dodajemy sos rybny, pieprz i vegetę. Ponownie mieszamy.
4. Namaczamy papier ryżowy w ciepłej wodzie.
5. Nakładamy namoczony papier ryżowy na ściereczkę. Uzupełniamy o przygotowany farsz i zawijamy. Czekamy pół godziny.
6. Po pół godziny, wrzucamy sajgonki na rozgrzany i głęboki olej. Smażymy do momentu uzyskania złocistej barwy. Spożywamy na gorąco z sosem słodko kwaśnym lub innym według uznania.
Nem Ran (Sajgonki z Wieprzowiną)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.