Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Pikantna Wieprzowina w Karmelu

SKŁADNIKI :

600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej na kawałki

1 duża cebula, pokrojona w duże paski

1 szklanka wody (250 ml)

1/3 szklanki białego cukru (75 ml)

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżeczka sosu sambal oelek

¼ łyżeczki
przyprawy pięć smaków

2 łyżki drobno pokrojonej dymki

3 łyżki oleju roślinnego

3 porcje ryżu

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Na rozgrzany olej w patelni wok wrzucamy wieprzowinę, mieszając czekamy, aż zmięknie następnie dodajemy cebulę i smażymy. Gdy cebula zmięknie, odstawiamy na bok.

2.
Do małego rondelka wsypujemy cukier oraz ¼ szklanki wody. Podgrzewamy cukier na małym ogniu, aż uzyska karmelowy kolor. Dodajemy pozostałą wodę oraz sos rybny, po czym mieszamy. Syrop gotujemy do momentu, kiedy odparuje duża część wody i stanie się gęsty.

3.
Do patelni wok ponownie wkładamy wieprzowinę, po czym polewamy ją powstałym syropem karmelowym. Doprawiamy przyprawą pięciu smaków i sambal oelek. Całość podsmażamy, kilka minut do czasu, aż duża część płynu odparuje.

4.
Wieprzowinę porcjujemy do miseczek i posypujemy pokrojoną dymką. Danie podajemy z ryżem jaśminowym.

Przepis Video :

 

Pikantna Wieprzowina w Karmelu

Pikantna Wieprzowina W Karmelu

Komentarze   

 
0 #2 jarek 2016-08-25 13:15
a można cukier zastąpić miodem..?ktoś próbował..
 
 
+1 #1 Laura 2014-07-17 15:02
genialny przepis, od roku gości w mojej kuchni regularnie :) oczywiście metodą prób i błędów oraz po paru zmianach w przepisie doszłam do absolutnie genialnego smaku! :) polecam wszystkim !
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;