Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Czy Wiesz Że Kuchnia Wietnamska ...

to połączenie niepowtarzalnych smaków kuchni chińskiej, francuskiej oraz tajskiej? Pomimo tak wielu zapożyczeń z innych kuchni, nadal zachowuje swój oryginalny wietnamski wyraz. Elementy pochodzący z kuchni chińskiej to min. używanie patelni wok, do smażenia oraz jedzenie pałeczkami. Bardzo ważną rolę odgrywają świeże warzywa oraz znakomite egzotyczne przyprawy, to właśnie one decydują o prawdziwej kuchni wietnamskiej. Potrawy nie są tak ostre jak w kuchni tajskiej, są łagodniejsze i bardziej chrupiące. Pozostałość po kuchni francuskiej to rozmaite sałatki z surowych oraz kiszonych warzyw. Uprawa ryżu to wietnamska tradycja, która swój początek miała w Chinach. Charakterystycznym, a zarazem najbardziej rozpoznawalną wietnamską potrawąsajgonki. Potrawa ta przygotowywana jest w wielu odmianach, różnego rodzaju farsz zawijany jest w papier ryżowy. Zupa to bardzo ważny element kuchni wietnamskiej, najczęściej spotykana to „zupa pho”, która jest wizytówką Wietnamu.

Produkty Kuchni Wietnamskiej

Copyright © 2014. All Rights Reserved.