SKŁADNIKI :
500g filetów z białej ryby (mintaj sola itp)
130g mieszanki mąk tempura
160ml wody
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1/2 limonki
olej do głębokiego smażenia
sól
SOS:
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki posiekanej dymki
1-2 papryczki chili
1 łyżka pasty chili
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki mleczka kokosowego
sok z 1/2 limonki
2 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Rybę przyprawiamy solą, przyprawą pięciu smaków oraz skrapiamy sokiem z limonki.
2. Mąkę tempurę rozprowadzamy w wodzie, do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
3. Filety rybne zanurzamy w cieście z tempury, po czym smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Rybę smażymy, aż zarumieni się z każdej strony, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
4. Posiekaną dymkę, chili i czosnek, smażymy na mocno rozgrzanym woku około 2 minuty, uważając aby się nie przypaliły. Do przysmażonych warzyw dodajemy łyżkę pasty chili gochujang, oraz 1/2 szklanki bulionu drobiowego. Całość podgrzewamy mieszając, tak aby rozpuścić pastę chili.
5. Do sosu dodajemy 1/2 szklanki mleczka kokosowego, i doprawiamy sokiem z limonki. Rybę w tempurze podajemy wraz z przygotowanym sosem. Smacznego :)
Przepis Video:
Ryba w Tempurze
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.