Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Ryba w Tempurze

SKŁADNIKI :

500g filetów z białej ryby (mintaj sola itp)

130g mieszanki mąk tempura

160ml wody

1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

1/2 limonki

olej do głębokiego smażenia

sól

SOS:


3 ząbki czosnku

2-3 łyżki posiekanej dymki

1-2 papryczki chili

1 łyżka pasty chili

1/2 szklanki bulionu

1/2 szklanki mleczka kokosowego

sok z 1/2 limonki

2 łyżki oleju


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

 

1. Rybę przyprawiamy solą, przyprawą pięciu smaków oraz skrapiamy sokiem z limonki.

2. Mąkę tempurę rozprowadzamy w wodzie, do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.

3. Filety rybne zanurzamy w cieście z tempury, po czym smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Rybę smażymy, aż zarumieni się z każdej strony, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

4. Posiekaną dymkę, chili i czosnek, smażymy na mocno rozgrzanym woku około 2 minuty, uważając aby się nie przypaliły. Do przysmażonych warzyw dodajemy łyżkę pasty chili gochujang, oraz 1/2 szklanki bulionu drobiowego. Całość podgrzewamy mieszając, tak aby rozpuścić pastę chili.

5. Do sosu dodajemy 1/2 szklanki mleczka kokosowego, i doprawiamy sokiem z limonki. Rybę w tempurze podajemy wraz z przygotowanym sosem. Smacznego :)
 

Przepis Video:
 

Ryba w Tempurze

Ryba w Tempurze

Komentarze   

 
0 #2 pantau22 2017-06-20 10:33
8) Przepisy z ryb mi odpowiadają ,dużo gotuje .
 
 
0 #1 Guest 2014-01-13 19:39
:D :-) 8) :-| :-* :oops: :cry: :-x :P :sigh:
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;