SKŁADNIKI:
1 jajko
1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 papryka czerwona
5 pieczarek
1 ząbek czosnku
1 ząbek imbiru
100g mieszanki chińskiej
50g mieszanki groszku i marchewki
60g bulionu z kostki pho lub kostki rosołowej
2 łyżeczki przyprawy curry
200g ryżu jaśminowego
1 łyżeczkę sosu rybnego
1 łyżkę sosu ostrygowego
1 łyżeczkę pasty sambal oelek
1 łyżeczka sezamu
300ml wrzącej wody
sól i pieprz
olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Prażymy ryż. Do garnka wlewamy 3 łyżki oleju, rozgrzewamy i wsypujemy 1 łyżeczkę przyprawy curry. Mieszamy i smażymy. Po 1 minucie wsypujemy nasz ryż jaśminowy. Smażymy go 2 minuty, po czym zalewamy go 300 ml wrzątku. Zmniejszamy gaz i dusimy 10 min pod przykryciem. Wyjmujemy na talerzyk i wstawiamy do lodówki jak ostygnie. Najlepiej na noc.
2. Kroimy warzywa w kostkę a mięso w paski. Przygotwujemy 1 paprykę, 1 cebulę, 5 pieczarek, 1 ząbek czosnku, 1 ząbek imbiru, 100g mieszanki chińskiej, 50g marchewki z groszkiem, 1 pierś z kurczaka oraz 60ml wywaru z kostki rosołowej.
3. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni, wbijamy jedno jajko mieszamy energicznie. Jak się zetnie, dodajemy marchewkę z groszkiem, smażymy 2 minuty i odkładamy. Ponownie rozgrzewamy patelnie, na której smażymy kurczaka. Przesmażonego kurczaka odkładamy na bok.
4. Rozgrzewamy patelnie mocno, aż olej zacznie dymić. Do woka dodajemy czosnek i imbir, a po chwili warzywa. Smażymy 4 minuty. Dodajemy jajko z groszkiem i marchewką oraz kurczaka. Całość mieszamy. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę curry i zalewamy wywarem z kostki. Mieszamy aż cała woda wyparuje. Teraz dodajemy nasz ryż i resztę przypraw. Łyżkę sosu ostrygowego, łyżeczkę sosu rybnego, łyżeczkę pasty sambal oelek lub ostrego sosu chili, sól oraz pieprz do smaku. Smażymy jeszcze 5 minut mieszając i wykładamy na talerz. :) Taki ryż i smak zapamiętacie na długo :) Smacznego.
Przepis Video :
Ryż Smażony z Kurczakiem i Warzywami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.