SKŁADNIKI :
12 sztuk papieru ryżowego
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
1 czerwona cebula
20 g grzyby mun
100 g makaron ryżowy
sos sojowy
sos słodko kwaśny
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut. Makaron ryżowy również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut.
2. Marchewkę ścieramy, a cebulę bardzo drobno kroimy. Piersi z kurczaka kroimy na paski i także drobno siekamy.
3. Odcedzamy makaron oraz grzyby mun, po czym grzyby drobno kroimy.
4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, po czym smażymy mięso. Po chwili dodajemy cebulkę, marchewkę, grzybki mun. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Całość chwilę smażymy, po czym dodajemy wcześniej odcedzony makaron ryżowy. Wszystko razem mieszamy podsmażając jeszcze chwilę. Farsz jest już gotowy!.
5. Papier ryżowy zamaczamy w gorącej wodzie, po czym przekładamy go na deskę lub talerz.
6. Na namoknięty papier ryżowy układamy farsz i zawijamy podobnie jak gołąbka. Czynność powtarzamy z kolejnymi listkami papieru oraz farszem.
7. Zawinięte sajgonki wrzucamy na mocno rozgrzany głęboki tłuszcz i smażymy na złoto brązowy kolor. Po chwili smażenia wyciągamy sajgonki i odsączamy na ręczniku kuchennym. Gotowe sajgonki podajemy z sosem słodko-kwaśnym.
Przepis Video :
Sajgonki
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.