SKŁADNIKI:
karkówka albo łopatka,
papier ryżowy,
imbir,
czosnek,
marchewka,
papryczka peperoni,
szczypiorek,
sos sojowy,
jajko,
grzyby mun,
makaron ryżowy lub makaron sojowy,
sos rybny,
sos słodko-kwaśny,
olej do smażenia.
SPOSOBY PRZYGOTOWANIA:
1. Ucieramy na tarce korzeń imbiru oraz czosnek. Papryczkę peperoni i szczypiorek drobno siekamy. Marchew kroimy na zapałki. Mięso mielimy w maszynce. Grzyby mun i makaron namaczamy we wrzątku.
2. Do zmielonego mięsa dodajemy przygotowany imbir, szczypiorek, marchew i papryczkę chili. Masę przyprawiamy sosem rybnym i sosem sojowym. Dodajemy grzyby mun, jajko i makaron. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
3. Papier ryżowy namaczamy w wodzie. Następnie nakładamy porcję farszu. Zawijamy boki, po czym zwijamy w rulonik. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Odstawiamy sajgonki na pół godziny aby wyschły.
4. Rozgrzewamy w patelni dużą ilość oleju. Następnie partiami smażymy sajgonki. Co jakiś czas delikatnie obracamy. Sajgonki smażymy około 4 minut. Podajemy z sosem. Gotowe! Smacznego:)
Przepis Video :
Sajgonki
Przepis ze strony KulinarnaTV
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.