SKŁADNIKI :
kilka arkuszy papieru ryżowego
100g surowego wędzonego boczku
duża marchewka
por
pół papryczki chilli
2cm imbiru
ząbek czosnku
swieża kolendra
20g grzybków mun
100g makaronu sojowego
sok z limonki
około łyżką sosu sojowego
kilka łyżek oliwy z oliwek
SOS:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
kilka probli oleju sezamowego
sok z limonki
łyżka posiekanej kolendry
łyżeczka miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Grzubki mun oraz makaron sojowy zalewamy wrzątkiem.
2. Do miski wrzucamy marchewkę i por pokrojone w cieńkie paski, czosnek, kolendrę, imbir oraz papryczkę chili drobno pokrojone. Dodajemy również odcedzone grzybki mun oraz makaron sojowy.
3. Warzywa polewamy oliwą z oliwek dosć obficie oraz dodajemy sos sojojowy około jedną lub dwie łyżki. Wkrapiamy rownież sok z limonki, całosć dokładnie mieszamy.
4. Boczek smażymy, do czasu aż będzie chrupiący. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
5. Tworzymy sos. Wszystkie składniki dodajemy do miseczki, dokładnie mieszamy.
6. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie, gdy jest miekki, wykładamy na deskę. Na srodku układamy farsz, na który układamy boczek. Zawijamy jak krokiety od lewej, prawa, później od dołu i rolujemu sajgonkę.
7. Podajemy z wczesniej przygotowanym sosem, smacznego ! :)
Przepis Video :
Sajgonki Na Zimno z Boczkiem
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.