Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Sajgonki Na Zimno z Boczkiem

SKŁADNIKI :

kilka arkuszy papieru ryżowego

100g surowego wędzonego boczku

duża marchewka

por

pół papryczki chilli

2cm imbiru

ząbek czosnku

swieża kolendra

20g grzybków mun

100g makaronu sojowego

sok z limonki

około łyżką sosu sojowego

kilka łyżek oliwy z oliwek

 

SOS:

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego

kilka probli oleju sezamowego

sok z limonki

łyżka posiekanej kolendry

łyżeczka miodu

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Grzubki mun oraz makaron sojowy zalewamy wrzątkiem.

2. Do miski wrzucamy marchewkę i por pokrojone w cieńkie paski, czosnek, kolendrę, imbir oraz papryczkę chili drobno pokrojone. Dodajemy również odcedzone grzybki mun oraz makaron sojowy.

3. Warzywa polewamy oliwą z oliwek dosć obficie oraz dodajemy sos sojojowy około jedną lub dwie łyżki. Wkrapiamy rownież sok z limonki, całosć dokładnie mieszamy.

4. Boczek smażymy, do czasu aż będzie chrupiący. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.

5. Tworzymy sos. Wszystkie składniki dodajemy do miseczki, dokładnie mieszamy.

6. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie, gdy jest miekki, wykładamy na deskę. Na srodku układamy farsz, na który układamy boczek. Zawijamy jak krokiety od lewej, prawa, później od dołu i rolujemu sajgonkę.

7. Podajemy z wczesniej przygotowanym sosem, smacznego ! :)

Przepis Video :


Sajgonki Na Zimno z Boczkiem

Sajgonki Na Zimno z Boczkiem

Komentarze   

 
0 #1 valand 2017-06-20 08:42
:-) Taką potrawę jadłem pierwszy raz i powiem że taka kuchnia mi odpowiada.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;