SKŁADNIKI :
30 g suszonych grzybów mun
150 g makaronu ryżowego
papier ryżowy
mieszanka chińska (mrożone warzywa)
100 g pędów bambusa
6 mini kolb kukurydzy
1/2 zielone papryki drobno pokrojonej
1/2 czerwonej papryki drobno pokrojonej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego galangalu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki
olej roślinny
dymka
1 łyżkę skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na parę minut, po czym odcedzamy i kroimy. Tak samo robimy z grzybami mun.
2. Mini kolby kukurydzy kroimy na krążki, 100 gram pędów bambusa na małe paseczki.
3. W patelni wok rozgrzewamy około 2-3 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną dymkę, posiekaną 1/2 zielonej papryki, 1/2 czerwonej papryki, mieszankę chińska, wcześniej pokrojone mini kolby kukurydzy, pędy bambusa, odcedzone grzybki mun. Wszystko mieszamy przesmażając jakieś 4-5 minut.
4. Następnie do przysmażonych warzyw dodajemy 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 mielonego galangalu, 1 łyżeczkę ostrej papryki, oraz około 1 łyżkę skrobi kukurydzianej. Całość jeszcze chwilę mieszamy, po czym wyłączamy ogień. Po chwili dodajemy do woka makaron ryżowy. Wszystkie składniki razem dokładnie łączymy. Tak przygotowany farsz na sajgonki odstawiamy do wystudzenia.
5. Przystępujemy do formowania sajgonek. Listek papieru ryżowego zanurzamy w ciepłej wodzie. Układamy na deskę. Na papier ryżowy układamy warzywny farsz i zawijamy podobnie jak gołąbka. Końcówkę papieru smarujemy mąką kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie w proporcji 1 do 2. Taką sajgonkę zwijamy do końca. Czynność powtarzamy z kolejnymi listkami papieru ryżowego oraz farszem. Sajgonki pozostawiamy na około minimum 20 minut, aby papier ryżowy wchłonął nadmiar wilgoci.
6. W woku rozgrzewamy większą ilość oleju roślinnego. Na rozgrzany dość mocno tłuszcz wrzucamy uformowane sajgonki, które smażymy na złoto-brązowy kolor. Usmażone sajgonki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze ryżowym. Gotowe sajgonki podajemy z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego :)
Przepis Video :
Sajgonki Po Wegetariańsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.