Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Sajgonki Wegetariańskie

SKŁADNIKI:

grzyby mun,

papier ryżowy,

marchew,

cukinia,

papryka czerwona,

ogórek,

imbir,

czosnek,

makaron ryżowy,

papryczka peperoni,

cebula dymka,

sos sojowy,

sos rybny,

sos ostrygowy,

ocet ryżowy.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. We wrzątku namaczamy grzyby mun (8 minut). Makaron ryżowy namaczamy w gorącej wodzie (4 minuty). Cukinie, marchewkę i ogórek kroimy na zapałki. Cebulę i paprykę chili siekamy. Ucieramy korzeń imbiru i czosnek.


2. Rozgrzewamy olej w patelni wok. Na początku wrzucamy marchewkę, po minucie grzyby mun. Po chwili dodajemy kolejno : czerwoną paprykę, cukinię, ogórek i papryczkę chili.

3. Następnie gdy wszystkie składniki znajdą się w woku, dodajemy sos ostrygowy, sos sojowy, sos rybny, starty imbir i czosnek. Aby zbilansować wszystkie smaki dodajemy także ocet ryżowy. Dodajemy makaron ryżowy oraz szczypiorek. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

4. Kiedy farsz ostygnie namaczamy pojedynczo papier ryżowy. Na każdy papier nakładamy farsz, składamy boki i zwijamy w rulonik.  WAŻNE: Sajgonki należy odstawić na 30 minut, aby wyschły.

5. Następnie do patelni wok wlewamy duża ilość oleju (sajgonki w oleju powinny ''pływać'') i mocno podgrzewamy. Smażymy sajgonki partiami (każda partia około 4 minut), co jakiś czas delikatnie obracając. Gotowe! Smacznego!

Przepis Video :



Sajgonki Wegetariańskie

Sajgonki Wegetariańskie
Przepis ze strony KulinarnaTV

Komentarze   

 
0 #14 flavio 2017-06-20 09:57
8) Lubię gotować ,spróbuje to zrobić .
 
 
0 #13 zorin 2017-06-20 08:53
8) Przepis wypróbowany. polecam.
 
 
-1 #12 Sara 2016-12-31 12:09
A ja ten imbir z czosnkiem to w makutrze mam utrzeć? :lol: Prędzej zetrzeć...
 
 
-11 #11 Wiesława Budmic 2015-08-06 14:11
Drogie dzieci, myśle że to nie zdrowe bo zawiera dużo nie zdrowych rzeczy. Gdzie potas? Gdzie witaminki? Wróćmy do dawnych zwyczaji czyli np: Pysznego chlebka z cukrem i wodą, drożdżóweczkami z ziemniaczkami czy sereczków z malin z ogrodu...
 
 
-15 #10 Julia, Wiktoria 2015-08-06 14:05
Wegan - Nie je żadnych produktów od zwierząt, w tym nabiału czy miodu.
Wegetarian- Nie je mięsa, ale je ryby.
Więc jesteście śmieszni kiedy udajecie takich znawców, bo sami się mylicie.
NIE POZDRAWIAMY!!
 
 
-1 #9 Barbara 2015-06-16 08:21
#8 śmiech na sali

Czy, aby Ty nie opuściłeś czasem lekcji ortografii? Gdzie duże litery i interpunkcja? :D

A w przepisie faktycznie jest sos rybny i ostrygowy. Może azjatyccy wegetarianie nie zwracają uwagi na sosy :) Pozdrawiam!
 
 
+8 #8 śmiech na sali 2015-01-02 10:40
:D widzę, że dla niektórych ryba czy ostryga to roślina. co ja gadam, niektórzy myślą wręcz że kurczak to nie mięso, albo że smalec to składnik dla wegetarianina. ciekawe co autor robił na lekcjach biologii. ja nie skorzystam z takiego przepisu.
 
 
+4 #7 An 2014-08-15 14:50
Paweł, poczytaj lepiej co to jest wegetarianizm zanim podasz nieprawdziwe informacje. Wegetarianizm wyklucza jedzenie zwierząt, w tym także ryb (czyli sosu rybnego oraz ostrygowego, bo aby uzyskać te sosy trzeba zabić ryby).
 
 
+3 #6 Anna 2014-08-08 12:29
Drogi Pawle, proszę nie myl wegetarian z jaroszami. Osoby na diecie wegetariańskiej nie jedzą mięsa, ryb, owoców morza i niczego z tymi produktami związanego (sosy, wyciągi, itp). Jarosze owszem nie spożywają drobiu, wieprzowiny, wołowiny czy innych mięs. Ale w odróżnieniu od wegetarian jedzą ryby. Tak więc widzisz, że nazywanie ich wege jest bzdurą. Mam nadzieję, że mój komentarz pomoże Ci w przyszłości nie popełniać takich pomyłek. Pozdrawiam, Anna.
 
 
-2 #5 Ewa 2014-07-12 12:09
Ryby to nie mięso tylko cóż... ryby, ale zgadza sie, one również są wykluczone z diety wege. Wegetarianie po prostu nie jedzą zwierząt :-) Przepis jest więc trochę mylący, ale jestem pewna że sie uda równiez bez tych 2 sosów.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;