SKŁADNIKI :
300 g ugotowanej wieprzowiny
150 g ugotowanych piersi z kurczaka
250 g kiełków fasoli mung
150 g posiekanych pędów bambusa
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
3 posiekane dymki
20g grzybów mun
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
1 posiekana zielona papryka
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki octu ryżowego
papier ryżowy
olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Zaczynamy od drobnego poszatkowania wcześniej ugotowanego mięsa. Po czym, do posiekanego mięsa dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy pięciu smaków. Mięso z przyprawami dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. W między czasie zalewamy 20 gram grzybów mun wrzątkiem, odstawiamy na około 10 minut. Po upływie tego czasu grzyby mun odcedzamy.
3. W patelni wok rozgrzewamy około 2-3 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną dymkę, 1 posiekaną zieloną paprykę, 250 gram kiełków fasoli mung, 150 gram posiekanych pędów bambusa, oraz wcześniej odcedzone grzyby mun. Całość przesmażamy mieszając około 2-3 minuty.
4. Następnie do przysmażonych warzyw dodajemy wcześniej zamarynowane i ugotowane mięso. Doprawiamy 2 łyżkami octu ryżowego i 1 łyżką cukru trzcinowego. 2 łyżki skrobi kukurydzianej mieszamy z niewielką ilością wody. Rozmieszaną skrobię dodajemy do reszty smażonych składników. Całość mieszamy, smażymy około 2-3 minuty, po czym farsz studzimy.
5. Przystępujemy do formowania sajgonek. Arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie. Układamy na deskę. Na papier układamy farsz i zawijamy podobnie jak gołąbka. Końcówkę papieru ryżowego pozostawiamy nie zawiniętą. Smarujemy mąką kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie w proporcji 1 do 2. Takiego sajgonka zwijamy do końca. Czynność powtarzamy z kolejnymi listkami papieru oraz farszem. Sajgonki pozostawiamy na około 15-20 minut, aby papier ryżowy wchłonął nadmiar wilgoci.
6. W woku rozgrzewamy większą ilość oleju roślinnego. Na rozgrzany dość mocno tłuszcz wrzucamy uformowane sajgonki, które smażymy na złoto-brązowy kolor. Usmażone sajgonki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze ryżowym. Gotowe sajgonki podajemy z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego :)
Przepis Video :
Sajgonki Wieprzowo - Drobiowe
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.