Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Sajgonki Wieprzowo - Drobiowe

SKŁADNIKI :

300 g ugotowanej wieprzowiny

150 g ugotowanych piersi z kurczaka

250 g kiełków fasoli mung

150 g posiekanych pędów bambusa

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

3 posiekane dymki

20g grzybów mun

2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej

1 posiekana zielona papryka

1 łyżka cukru trzcinowego

2 łyżki octu ryżowego

papier ryżowy

olej do smażenia

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Zaczynamy od drobnego poszatkowania wcześniej ugotowanego mięsa. Po czym, do posiekanego mięsa dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy pięciu smaków. Mięso z przyprawami dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

2.
W między czasie zalewamy 20 gram grzybów mun wrzątkiem, odstawiamy na około 10 minut. Po upływie tego czasu grzyby mun odcedzamy.

3.
W patelni wok rozgrzewamy około 2-3 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną dymkę, 1 posiekaną zieloną paprykę, 250 gram kiełków fasoli mung, 150 gram posiekanych pędów bambusa, oraz wcześniej odcedzone grzyby mun. Całość przesmażamy mieszając około 2-3 minuty.

4.
Następnie do przysmażonych warzyw dodajemy wcześniej zamarynowane i ugotowane mięso. Doprawiamy 2 łyżkami octu ryżowego i 1 łyżką cukru trzcinowego. 2 łyżki skrobi kukurydzianej mieszamy z niewielką ilością wody. Rozmieszaną skrobię dodajemy do reszty smażonych składników. Całość mieszamy, smażymy około 2-3 minuty, po czym farsz studzimy.

5.
Przystępujemy do formowania sajgonek. Arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie. Układamy na deskę. Na papier układamy farsz i zawijamy podobnie jak gołąbka. Końcówkę papieru ryżowego pozostawiamy nie zawiniętą. Smarujemy mąką kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie w proporcji 1 do 2. Takiego sajgonka zwijamy do końca.  Czynność powtarzamy z kolejnymi listkami papieru oraz farszem. Sajgonki pozostawiamy na około 15-20 minut, aby papier ryżowy wchłonął nadmiar wilgoci.

6. W woku rozgrzewamy większą ilość oleju roślinnego. Na rozgrzany dość mocno tłuszcz wrzucamy uformowane sajgonki, które smażymy na złoto-brązowy kolor. Usmażone sajgonki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze ryżowym. Gotowe sajgonki podajemy z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego :)

Przepis Video :


 Sajgonki Wieprzowo - Drobiowe

Sajgonki Wieprzowo - Drobiowe

Komentarze   

 
0 #1 pinior11 2017-06-20 10:45
:-) Produkt sprawdziłem,sma kuje rewelacja,polec am .
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl