SKŁADNIKI :
80 g sałaty lodowej, drobno poszatkowanej
80 g kiełków fasoli mung
1/2 szklanki liści mięty
200 g boczku, ugotowanego i pokrojonego w paski
200 g krewetek, ugotowanych i drobno pokrojonych
1/4 szklanki sosu hoisin
12 listków papieru ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W większej misce mieszamy 80 gram (1 1/3 szklanki) sałaty lodowej, drobno poszatkowanej, 80 gram kiełków fasoli mung oraz 1/2 szklanki liści mięty.
2. Listek papieru ryżowego namaczamy w ciepłej wodzie, po czym przekładamy go na drugi talerz. Nakładamy trochę farszu warzywnego oraz dodajemy łyżkę wcześniej ugotowanego boczku, pokrojonego w paski oraz łyżkę krewetek również wcześniej ugotowanych i drobno pokrojonych. Formujemy sajgonki zawijając na początku od siebie oraz po bokach, a na końcu całość w rulonik. Czynność powtarzamy z resztą papieru ryżowego oraz farszu.
3. Sajgonki podajemy z sosem hoisin. Są to bardzo smaczne i jakże szybkie w przygotowaniu sajgonki przygotowywane przez wietnamczyków.
Przepis Video :
Sajgonki z Boczkiem i Krewetkami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.