Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Sajgonki Z Kurczakiem

 

SKŁADNIKI DO SAJGONEK

100 g - makaron sojowy

400 g piersi z kurczaka (2 sztuki), pokrojone w drobną kostkę

20 g - suszone grzyby mun

3 łyżki - jasny sos sojowy

60 ml - sos słodko-kwaśny

20 arkuszy - papier ryżowy

1 marchew, grubo potarta

1 czerwona cebula, drobno posiekana

olej roślinny do głębokiego smażenia

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Na początku makaron sojowy i grzyby mun w osobnych naczyniach zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut, po czym odcedzamy.

2.
Po upływie 10 minut, w patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, smażymy kurczaka do czasu, aż się przyrumieni.

3.
Do przysmażonego kurczaka dodajemy grzyby mun, potartą marchew, czerwoną cebulę oraz sos sojowy. Całość smażymy mieszając.

4.
Po 2 minutach smażenia dodajemy wcześniej odcedzony makaron sojowy, smażymy jeszcze chwilę mieszając. Tak przygotowany farsz przekładamy do osobnego naczynia.

5.
Kolejnym etapem jest formowanie sajgonek. Papier ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie, po czym przekładamy na suchy talerz, nakładamy trochę farszu i formujemy sajgonkę. Zawijamy na początku od siebie oraz po bokach, a na końcu całość. Czynność powtarzamy z resztą papieru ryżowego oraz farszu.

6.
Gotowe sajgonki smażymy na głębokim oleju partami, do czasu aż nabiorą złoto-brązowego koloru.


Przepis Video :


 

Wietnamska potrawa

Sajgonki Z Kurczakiem

Komentarze   

 
0 #2 Guest 2013-07-30 13:22
wlasnie zrobilam! Pyszne!!! Tylko ja upieklam w piekarniku
 
 
0 #1 Guest 2013-07-22 13:30
Trochę przypalone, ale za to jakie smaczne :-)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.