SKŁADNIKI:
18 arkuszy papieru ryżowego
60 g makaronu sojowego
1/2 średniej marchewki, grubo potartej
350 g kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka białego cukru
60 ml soku z cytryny
gorąca woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku w średniej misce zalewamy makaron sojowy wrzącą wodą, po czym odstawiamy na 5 minut i odcedzamy.
2. Do średniej miski wlewamy sos rybny, 60 ml soku z cytryny, łyżkę cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy grubo potartą marchewkę, wcześniej odcedzony makaron sojowy oraz 350 gram drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej, całość dokładnie mieszamy.
3. Papier ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie, po czym przekładamy na suchy talerz, nakładamy trochę farszu i formujemy sajgonki. Zawijamy na początku od siebie oraz po bokach, a na końcu całość. Czynność powtarzamy z resztą papieru ryżowego oraz farszu. Sajgonki podajemy ze słodkim sosem chilli.
Przepis Video :
Sajgonki z Makaronem i Warzywami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.