Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Sajgonki z Wołowiną

SKŁADNIKI :

75 ml ketjap manis

125 ml soku z limonki

1,5 łyżki olej sezamowy

2 chilli posiekane

50 ml sos sojowy

1 łyżka octu balsamicznego w kremie

2 łyżeczki pokrojonego drobno imbiru ( opcjonalnie mielony imbir )

300 g rostbefu wołowego

1 trawa cytrynowa (biała cześć)

3 łyżki posiekanej mięty

4 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie pasta z kolendry)

1,5 łyżki sosu rybnego

16 listków papieru ryżowego

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Łączymy wszystkie składniki marynaty, czyli : 75 ml ketjapu manis, 75 ml soku z limonki, 1 łyżkę oleju sezamowego oraz jedną posiekaną chilli. Wołowinę marynujemy przez kilka godzin.

2.
Po wyjęciu z marynaty smażymy mięso dokładnie z wszystkich stron. Po usmażeniu odkładamy, aby ostygło.

3.
W międzyczasie kiedy mięso stygnie zabieramy się za przygotowanie dipu. W średniej miseczce łączymy, 2 łyżki posiekanego imbiru, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 50 ml sosu sojowego oraz łyżkę octu balsamicznego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

4.
Gdy mięso wystygnie, kroimy je w cieniutki paseczki i łączymy z chilli, trawą cytrynową, kolendrą oraz miętą. Całość zalewamy odrobiną sosu sojowego oraz sokiem z limonki. Farsz dokładnie mieszamy, aby połączyć składniki.

5.
Papier ryżowy moczymy we wrzątku, bądź też ciepłej wodzie, po czym układamy na dużym naczyniu. Na papier ryżowy nakładamy jedną czubatą łyżkę farszu i zawijamy jak tradycyjnego gołąbka. Sajgonki z wołowiną podajemy na zimno z wcześniej przygotowanym dipem. Życzymy smacznego!

Przepis Video :


Sajgonki z Wołowiną

Sajgonki Z Wołowiną

Komentarze   

 
0 #1 amigo77 2017-06-20 10:48
Nawet mi to smakowało ,dopiero niedawno jem kuchnię azjatycką.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;