SKŁADNIKI :
75 ml ketjap manis
125 ml soku z limonki
1,5 łyżki olej sezamowy
2 chilli posiekane
50 ml sos sojowy
1 łyżka octu balsamicznego w kremie
2 łyżeczki pokrojonego drobno imbiru ( opcjonalnie mielony imbir )
300 g rostbefu wołowego
1 trawa cytrynowa (biała cześć)
3 łyżki posiekanej mięty
4 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie pasta z kolendry)
1,5 łyżki sosu rybnego
16 listków papieru ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Łączymy wszystkie składniki marynaty, czyli : 75 ml ketjapu manis, 75 ml soku z limonki, 1 łyżkę oleju sezamowego oraz jedną posiekaną chilli. Wołowinę marynujemy przez kilka godzin.
2. Po wyjęciu z marynaty smażymy mięso dokładnie z wszystkich stron. Po usmażeniu odkładamy, aby ostygło.
3. W międzyczasie kiedy mięso stygnie zabieramy się za przygotowanie dipu. W średniej miseczce łączymy, 2 łyżki posiekanego imbiru, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 50 ml sosu sojowego oraz łyżkę octu balsamicznego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
4. Gdy mięso wystygnie, kroimy je w cieniutki paseczki i łączymy z chilli, trawą cytrynową, kolendrą oraz miętą. Całość zalewamy odrobiną sosu sojowego oraz sokiem z limonki. Farsz dokładnie mieszamy, aby połączyć składniki.
5. Papier ryżowy moczymy we wrzątku, bądź też ciepłej wodzie, po czym układamy na dużym naczyniu. Na papier ryżowy nakładamy jedną czubatą łyżkę farszu i zawijamy jak tradycyjnego gołąbka. Sajgonki z wołowiną podajemy na zimno z wcześniej przygotowanym dipem. Życzymy smacznego!
Przepis Video :
Sajgonki z Wołowiną
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.