Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Słodko-Pikantny Sos Do Sajgonek

SKŁADNIKI :

papryczka chili

2-3 ząbki czosnku

3-4cm imbiru

1 łyżkę cukru palmowego

1/2 szklanki białego cukru

woda

1/2 szklanki octu ryżowego

sok z limonki

skrobia ziemniaczana wymieszana z wodą do zagęszczenia


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

 

1. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy imbir oraz 2-3 ząbki czosnku, papryczkę chili bardzo drobno siekamy.

2. W rondelku zagotowujemy 2 szklanki wody. Do wody dodajemy ponad połowę szklanki białego cukru, drobno posiekaną papryczkę chili, starty imbir oraz czosnek. Wodę gotujemy mieszając przez około 5 minut. Po upływie tego czasu do sosu dodajemy łyżkę cukru palmowego, pół szklanki octu ryżowego oraz sok z wyciśniętej połówki limonki. Po wymieszaniu wszystkich składników sos zagęszczamy skrobią ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Sos jest gotowy do podania :)

Przepis Video:

Słodko-Pikantny Sos Do Sajgonek

Zupa Pho

Komentarze   

 
0 #5 Krystyna 44 2017-06-20 09:52
:lol: Sosik udał mi się .
 
 
-1 #4 tymoteusz 2017-06-20 08:49
:D Przepis bajka,właśnie zrobiłem.
 
 
+2 #3 Denis 2017-02-21 14:04
Zamiast erytrytolu proponuję od razu dać kryptonit.
 
 
0 #2 ania 2016-03-21 09:55
zamiast cukru proponuje erytrol / erytrytol. Jest mniej slodszy od cukru i ma zero kalorii.
 
 
+2 #1 Robert 2014-07-18 10:04
Z tym cukrem radzę nie przesadzać :) Kiedyś robiłem i jest zbyyyyt słodkie,trzeba próbować na swój smak
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;