SKŁADNIKI :
750 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plastry
60 ml sosu rybnego
80 ml sosu ostrygowego
80 ml słodkiego sosu chilli
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
250 g makaronu błyskawicznego
2 łyżki oleju roślinnego
2 średnie cebule, drobno pokrojone
120 g kiełków fasoli mung
1 czerwona papryczka pepperoni, pokrojona na cienkie krążki
woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Do średniej miski wlewamy sos rybny, sos ostrygowy, słodki sos chilli oraz 3 zmiażdżone ząbki czosnku. Całość mieszamy. Połowę marynaty wlewamy do miski z wcześniej cienko pokrojoną wołowiną i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięsko wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
2. Makaron błyskawiczny zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10min, po czym odcedzamy.
3. W patelni wok rozgrzewamy 1 łyżkę oleju roślinnego, po czym dodajemy wcześniej zamarynowaną wołowinę. Całość smażymy mieszając, aż wołowina zbrązowieje, po czym przekładamy ją na talerz i odkładamy na bok.
4. W woku podgrzewamy pozostałą część oleju roślinnego. Smażymy drobno posiekaną cebulkę do czasu, aż zbrązowieje, po czym dodajemy kiełki fasoli mung. Całość mieszamy podgrzewając.
5. Do podsmażonych warzyw, wlewamy wcześniej odstawioną marynatę, dodajemy wcześniej podsmażoną wołowinę oraz wcześniej ugotowany makaron. Całość podsmażamy mieszając ok. 2 min. Wietnamskie danie można nakładać do miseczek.
Przepis Video :
Smażona Wołowina z Makaronem