SKŁADNIKI :
400 g krewetek królewskich, razem z odwłokami
300 g zielonej fasoli, pokrojonej na 4 centymetrowe kawałki
250 g kapusty pekińskiej, grubo poszatkowanej
2 łyżki oleju sezamowego
4 dymki, drobno pokrojone
120 ml bulionu warzywnego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka pasty z tamaryndowca
3 łyżki oleju arachidowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka sosu sambal oelek
4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
1 łyżka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy 1 łyżkę oleju arachidowego, na którym smażymy, 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki wraz z 4 dymkami, drobno pokrojonymi. Warzywa smażymy do momentu, aż się zarumienią, po czym przekładamy je na osobny talerz.
2. W średniej misce mieszamy 120 ml bulionu warzywnego, 1 łyżkę soku z limonki, 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżkę pasty z tamaryndowca, 1 łyżeczkę sosu sambal oelek oraz 2 łyżki sosu ostrygowego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na bok.
3. W patelni wok rozgrzewamy kolejną 1 łyżkę oleju arachidowego. Na rozgrzany olej wrzucamy 400 gram krewetek królewskich wraz z odwłokami. Krewetki smażymy mieszając, aż się zarumienią. Zarumienione krewetki odkładamy na bok.
4. W woku rozgrzewamy ostatnią trzecią łyżkę oleju arachidowego. Na rozgrzany olej arachidowy wrzucamy 300 gram zielonej fasoli, pokrojonej na kawałki 4-centymetrowe. Fasolkę smażymy przez chwilę mieszając, po czym do woka wlewamy wcześniej wymieszany bulion wraz z innymi składnikami, oraz dodajemy 250 gram grubo poszatkowanej kapusty pekińskiej. Całość podgrzewamy, do momentu, aż kapusta pekińska zmniejszy swoją objętość.
5. Do miękkich warzyw dodajemy wcześniej przysmażone krewetki królewskie. Całość smażymy mieszając, aż sos zgęstnieje. Po upływie około 5-6 minut smażone krewetki z kapustą pekińską są gotowe do podania. Serwujemy je wraz z ryżem jaśminowym posypane wcześniej przysmażonym czosnkiem i dymką.
Przepis Video :
Smażone Krewetki z Kapustą Pekińską
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.