SKŁADNIKI :
250g makaronu błyskawicznego
4 łyżka oleju roślinnego
600g piersi z kurczaka, pokrojonych na małe kawałki
1 duża cebula, pokrojona na cienkie talarki
3 ząbki czosnku, zmiażdżone (lub mielony czosnek)
300g brokuła, grubo posiekanego
100ml sosu ostrygowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
30g grzybów mun
woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Makaron błyskawiczny zalewamy wrzątkiem, gdy będzie już miękki al dente, odcedzamy go, zlewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.
2. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po około 5 minutach odcedzamy.
3. Na patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy mniejszymi porcjami kurczaka, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przysmażonego kurczaka odstawiamy na bok, aby odsączył się z tłuszczu.
4. Pozostałe 2 łyżki oleju roślinnego rozgrzewamy w patelni wok. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną 1 cebulę i smażymy, do momentu aż się zarumieni. Do przysmażonej cebuli dodajemy kurczaka, 300 gram pociętego brokuła, grzyby mun, 100 ml sosu ostrygowego oraz 2 łyżki sosu sojowego. Wszystko razem smażymy mieszając, do momentu kiedy brokuł zmięknie.
5. Kiedy wszystkie składniki będą odpowiednio przysmażone do woka dodajemy wcześniej przygotowany makaron. Mieszamy i podgrzewamy wszystko jeszcze przez chwilkę. Wietnamska potrawa jest gotowa do podania. Smacznego :)
Przepis Video :
Smażony Kurczak z Brokułami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.