SKŁADNIKI :
300 g zielonej fasoli szparagowej
350 g ugotowanego ryżu jaśminowego
1 czerwona papryka, drobno pokrojona
1 żółta papryka, drobno pokrojona
400 g piersi z kurczaka drobno pokrojona
1 cebula, drobno posiekana
1 cukinia, obrana i pokrojona w plastry
sól i czarny pieprz do smaku
szczyptę cukru oraz pieprzu cayenne
2 łyżki oleju roślinnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy 400 gram piersi z kurczaka drobno pokrojonej. Po chwili do podsmażonego kurczaka dodajemy 1 cebulę drobno poszatkowaną. Całość smażymy mieszając.
2. Do kurczaka i cebuli dodajemy 1 czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, 1 żółtą paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz 300 gram zielonej fasolki szparagowej. Całość chwilę smażymy mieszając, po czym warzywa z kurczakiem podlewamy 1 szklanką wody.
3. Po 5 minutach duszenia do woka dodajemy 1 cukinię, obraną i pokrojoną w plastry. Warzywa podlewamy kolejną szklanką wody. Po upływie kolejnych 5 minut duszenia, kurczaka i warzywa przyprawiamy solą, czarnym pieprzem, szczyptą cukru oraz pieprzu cayenne. Całość dokładnie mieszamy.
4. Na zakończenie do warzyw dodajemy 350 gram wcześniej ugotowanego ryżu jaśminowego. Wszystko razem mieszamy i możemy podawać na talerz.
Przepis Video :
Smażony Ryż z Warzywami
Komentarze
Ma Pani absolutną rację, czasem zdarzy nam się przejęzyczenie, jest to spowodowane przyzwyczajenie m do języka angielskiego. Według nas najważniejsza jest potrawa i jej smak :) Dziękujemy za uwagę oraz miłe słowa dotyczące potrawy.
330 gramów ryzu, to słowo normalnie sie odmienia (tak jak sie mowi, 'dodajemy kilka kilogramów' a nie 'ilka kilogram'), a blad jest strasznie razacy i nieladnie wyglada kiedy danie takie przepiekne ;)
Danie bardzo apetyczne! :)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.