Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Smażony Ryż z Wieprzowiną

SKŁADNIKI:

150g ryżu jaśminowego

3 łyżki oleju arachidowego

1 duża cebula, pokrojona na 8 kawałków (piórka)

225g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w cienkie plasterki

2 grzyby pieczarki o dużym kapeluszu, pokrojone w plastry

2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane

1-2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 pomidory malinowe, bez nasion, obrane, drobno pokrojone

60g zielonego groszku, gotowanego

2 jajka, roztrzepane

2 łyżki prażonej cebuli, do posypania

szczypta soli

czarny pieprz do smaku

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją producenta, tak aby nie był miękki, tylko odrobinę jeszcze twardy.

2. W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju arachidowego. Smażymy pokrojoną cebulę oraz wieprzowinę przez około 3-4 minuty, tak aby mięso się lekko zarumieniło.

3. Do mięsa i cebuli dodajemy czosnek oraz pokrojone pieczkarki. Całość smażymy przez około minutę.

4. Do woka dodajemy sos sojowy oraz cukier trzcinowy i dalej smażymy mieszając kolejne 2 minuty.

5. Wrzucamy wcześniej ugotowany ryż jaśminowy, pokrojone pomidory oraz groszek. Wszystko razem dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przenosimy do osobnego naczynia na bok.

6. Do patelni typu wok dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy drewnianą łyżką, aż zacznie się ścinać.

7. Po raz kolejny dodajemy ryż z warzywami i mięsem. Wszystko dokładnie mieszamy i potrawę podajemy na talerz posypując prażoną cebulką. Smacznego :)

 Smażony Ryż z Wieprzowiną

Smażony Ryż z Wieprzowiną

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl