SKŁADNIKI:
150g ryżu jaśminowego
3 łyżki oleju arachidowego
1 duża cebula, pokrojona na 8 kawałków (piórka)
225g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w cienkie plasterki
2 grzyby pieczarki o dużym kapeluszu, pokrojone w plastry
2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 pomidory malinowe, bez nasion, obrane, drobno pokrojone
60g zielonego groszku, gotowanego
2 jajka, roztrzepane
2 łyżki prażonej cebuli, do posypania
szczypta soli
czarny pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją producenta, tak aby nie był miękki, tylko odrobinę jeszcze twardy.
2. W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju arachidowego. Smażymy pokrojoną cebulę oraz wieprzowinę przez około 3-4 minuty, tak aby mięso się lekko zarumieniło.
3. Do mięsa i cebuli dodajemy czosnek oraz pokrojone pieczkarki. Całość smażymy przez około minutę.
4. Do woka dodajemy sos sojowy oraz cukier trzcinowy i dalej smażymy mieszając kolejne 2 minuty.
5. Wrzucamy wcześniej ugotowany ryż jaśminowy, pokrojone pomidory oraz groszek. Wszystko razem dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przenosimy do osobnego naczynia na bok.
6. Do patelni typu wok dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy drewnianą łyżką, aż zacznie się ścinać.
7. Po raz kolejny dodajemy ryż z warzywami i mięsem. Wszystko dokładnie mieszamy i potrawę podajemy na talerz posypując prażoną cebulką. Smacznego :)
Smażony Ryż z Wieprzowiną