Wegetariańskie sajgonki to smaczna propozycja nie tylko dla wegetarian. Tradycyjne sajgonki są zwijane w rulonik, z tym że wegetariańskie można złożyć jak polskie krokiety.
SKŁADNIKI (około 15 sztuk) :
papier ryżowy (15 arkuszy)
5 suszonych grzybów mun
100g kiełków fasoli mung
1/4 główki małej białej kapusty
1 mała czerwona papryka
1 średniej wielkości marchewka
1 mały por
1/2 papryczki chili
2 łyżki sosu sojowego
przyprawa curry do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Namaczamy grzyby mun w gorącej wodzie przez pół godziny, stają się miękkie i większe. Po czym kroimy na cieńsze paski.
2. Następnie siekamy kapustę, marchew ścieramy na tarce. Paprykę kroimy na drobno, a pora w talarki.
3. Pokrojone grzyby mun wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodając po krótkiej chwili kapustę, marchew, paprykę i por. Dusimy przez krótki czas aż zmiękną, po czym dodajemy kiełki fasoli mung.
4. Kolejno kroimy drobno papryczkę chili i dorzucamy do masy, dodajemy sos sojowy i przyprawę curry.
5. Następnie każdy arkusz papieru zwilżamy ciepłą wodą przed zwinięciem. W dolnej części papieru porcjujemy masę i składamy boki papieru do środka i zwijamy całość.
6. Sajgonki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy chwilę, do momentu aż papier stanie się złocisty. Smacznego :)
Wegetariańskie Sajgonki
Przepis znajduje się na blogu: Ze Smakiem i Pasją
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.