SKŁADNIKI :
200g mięsa wieprzowego
3-5 łyżeczek oleju arachidowego
kawałeczek imbiru (mniej więcej kostka 2-3cm)
3 ząbki czosnku
150g różyczek brokuła
20g grzybków mun
1 marchewka
150g makaronu błyskawicznego
150g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
1 cebula
1 łyżeczka sambal oelek
75ml sosu ostrygowego
30ml sosu sojowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mięso kroimy w drobne paski, wrzucamy do miseczki. Dodajemy 30ml sosu sojowego oraz łyżeczkę sambal oelek. Całość dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie makaron błkawiczny w miseczce zalewamy wrzątkiem, a także w osobnej miseczce grzybki mun. Po około 10 minutach odcedzamy.
2. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Po 2-3 minutach dodajemy drobno pokojony czosnek, cebulę oraz imbir. Smażymy kolejne 2 minuty cały czas mieszając, żeby wieprzowina się dobrze usmażyła, a warzywa nie spaliły się.
3. Po chwili dodajemy resztę warzyw małe różyczki brokuła, marchewkę pokrojoną w paski, zamrożoną zieloną fasolkę szparagową oraz wcześniej odcedzone grzybki mun. Całość intensywnie mieszamy. Po kilku minitach smażenia dodajemy 75ml sosu ostrygowego i dokkładnie wszystko mieszamy.
4. Na koniec, gdy warzywa są już usmażone i nie są twarde, dodajemy wcześniej odcecony makaron błyskawiczny. Całość mieszamy, próbujemy, ewentualnie dodajemy odrobinę sosu sojowego lub ostrygowego, gdyby potrawa była za mało słona i wyraźista. Smacznego :)
Wieprzowina z Warzywami i Makaronem
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.