Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Wieprzowina z Warzywami i Makaronem

SKŁADNIKI :

200g mięsa wieprzowego


3-5 łyżeczek oleju arachidowego

kawałeczek imbiru (mniej więcej kostka 2-3cm)


3 ząbki czosnku

150g różyczek brokuła

20g grzybków mun

1 marchewka

150g makaronu błyskawicznego

150g mrożonej zielonej fasolki szparagowej

1 cebula

1 łyżeczka sambal oelek

75ml sosu ostrygowego

30ml sosu sojowego

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Mięso kroimy w drobne paski, wrzucamy do miseczki. Dodajemy 30ml sosu sojowego oraz łyżeczkę sambal oelek. Całość dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie makaron błkawiczny w miseczce zalewamy wrzątkiem, a także w osobnej miseczce grzybki mun. Po około 10 minutach odcedzamy.

2.
W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Po 2-3 minutach dodajemy drobno pokojony czosnek, cebulę oraz imbir. Smażymy kolejne 2 minuty cały czas mieszając, żeby wieprzowina się dobrze usmażyła, a warzywa nie spaliły się.

3. Po chwili dodajemy resztę warzyw małe różyczki brokuła, marchewkę pokrojoną w paski, zamrożoną zieloną fasolkę szparagową oraz wcześniej odcedzone grzybki mun. Całość intensywnie mieszamy. Po kilku minitach smażenia dodajemy 75ml sosu ostrygowego i dokkładnie wszystko mieszamy.

4. Na koniec, gdy warzywa są już usmażone i nie są twarde, dodajemy wcześniej odcecony makaron błyskawiczny. Całość mieszamy, próbujemy, ewentualnie dodajemy odrobinę sosu sojowego lub ostrygowego, gdyby potrawa była za mało słona i wyraźista. Smacznego :)

Wieprzowina z Warzywami i Makaronem

Wieprzowina z Warzywami i Makaronem

Komentarze   

 
+1 #1 ROMAN 2017-06-20 08:46
Bardzo ciekawy przepis ,dziś wypróbuję.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl