SKŁADNIKI :
1,5 l bulionu drobiowego
300 g różyczek brokuła
2 marchewki, pokrojone w cienkie prążki
12-15 krewetek królewskich
2 łyżki jasny sos sojowy
ostra mielona papryka
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
1 łyżeczka - suszona trawa cytrynowa
200 g makaron ryżowy
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 łyżki oleju roślinnego
zielona pietruszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Do garnka z 1,5 litra bulionu drobiowego dodajemy 2 średnie marchewki pokrojone w cienkie krążki oraz 1 łyżeczkę suszonej trawy cytrynowej. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
2. W między czasie zalewamy 200 gram makaronu ryżowego wrzącą wodą. Odstawiamy na około 10 minut, po czym odcedzamy.
3. Po upływie 10 minut od początku gotowania do garnka z zupą dodajemy 300 gram różyczek brokuła, 1 czerwoną cebule pokrojoną w piórka oraz 3 ząbki czosnku drobno pokrojone. Zupę gotujemy przez kolejne 10 minut pod przykryciem.
4. W między czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy 12 do 15 krewetek królewskich. Kiedy krewetki się zarumienią dodajemy je do zupy. Całość gotujemy przez kolejne 2-3 minuty.
5. Na koniec zupę doprawiamy 2 łyżkami jasnego sosu sojowego i mieloną ostrą papryką. Całość mieszamy i zupę można nalewać do miseczek, w których znajduje się wcześniej przygotowany makaron ryżowy. Zupę dekorujemy zieloną pietruszką.
Przepis Video :
Wietnamska Zupa z Brokułami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.