Przepis bardzo podobny do przepisów kuchni tajskiej. Kuchnia wietnamska i tajska mają ze sobą bardzo wiele wspólnego dlatego czytając o kuchni wietnamskiej można dojść do konkluzji, iż jest to praktycznie kuchnia tajska. Tego kurczaka robi się naprawdę szybki, za to efekt jest rewelacyjny.
SKŁADNIKI :
100 g trawy cytrynowej, drobno poszatkowanej
500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 drobno pokrojona czerwona papryka
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki orzechów ziemnych, drobno posiekanych
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
2 dymki, drobno pokrojone
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Pierś z kurczaka wkładamy do miski, dodajemy poszatkowaną trawę cytrynowa oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Całość mieszamy i pod przykryciem marynujemy w lodówce przez minimum 2 godziny.
2. W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym następnie smażymy kurczaka, do momentu kiedy kurczak będzie całkowicie biały (około 5 minut). Po upływie tego czasu do kurczaka dodajemy 1 drobno pokrojoną czerwoną paprykę, 2 łyżki orzechów ziemnych, 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru oraz sól do smaku.
3. Wszystko razem smażymy mieszając do momentu kiedy kurczak i papryka będą miękkie. Gotowe wietnamskie danie podajemy posypane dymką.
Wietnamski Kurczak
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.