Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Wietnamski Kurczak

Przepis bardzo podobny do przepisów kuchni tajskiej. Kuchnia wietnamska i tajska mają ze sobą bardzo wiele wspólnego dlatego czytając o kuchni wietnamskiej można dojść do konkluzji, iż jest to praktycznie kuchnia tajska. Tego kurczaka robi się naprawdę szybki, za to efekt jest rewelacyjny.

SKŁADNIKI :


100 g trawy cytrynowej, drobno poszatkowanej

500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 drobno pokrojona czerwona papryka

2 łyżki oleju roślinnego

2 łyżki orzechów ziemnych, drobno posiekanych

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

sól do smaku

2 dymki, drobno pokrojone

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Pierś z kurczaka wkładamy do miski, dodajemy poszatkowaną trawę cytrynowa oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Całość mieszamy i pod przykryciem marynujemy w lodówce przez minimum 2 godziny.

2. W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym następnie smażymy kurczaka, do momentu kiedy kurczak będzie całkowicie biały (około 5 minut). Po upływie tego czasu do kurczaka dodajemy 1 drobno pokrojoną czerwoną paprykę, 2 łyżki orzechów ziemnych, 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru oraz sól do smaku.

3. Wszystko razem smażymy mieszając do momentu kiedy kurczak i papryka będą miękkie. Gotowe wietnamskie danie podajemy posypane dymką.

Wietnamski Kurczak

Wietnamski Kurczak
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne

Komentarze   

 
0 #2 Janek 2017-06-20 10:37
:lol: Ten kurczak smakował mi bardzo,bardzo lubię takie dania.
 
 
0 #1 Guest 2013-07-18 12:17
Uhuhu wygląda rewelacyjnie :) Przygotuję mężowy i dzieciakom. Pozdrowionka :-)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl