Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Wietnamski Kurczak w Trawie Cytrynowej

SKŁADNIKI :

500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę

1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

3 łyżki - pokrojona trawa cytrynowa

2 łyżki sosu rybnego

2 papryczki chilli, drobno posiekane

4 łyżki oleju arachidowego

3 łyżki cukru

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

szczypiorek, drobno posiekany

1 łyżka przyprawy curry

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
W średniej misce mieszamy 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę przyprawy curry, 4 ząbki czosnku drobno posiekanego oraz niewielką ilość wody. Tak przygotowaną marynatą polewamy 500 gram piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę. Mięso w marynacie odstawiamy do lodówki na około 10 -15 minut.

2.
W średnim garnku podgrzewamy 5 łyżek wody wraz z 2 łyżkami cukru. Całość mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru oraz powstania karmelu. Następnie do karmelu dodajemy odrobinę wody. Całość po dokładnym wymieszaniu dodajemy do wcześniej zamarynowanego kurczaka.

3.
W woku rozgrzewamy 4 łyżki oleju arachidowego, na którym smażymy 2 papryczki chilli, drobno posiekane, 1 średnią cebule, pokrojoną w kostkę oraz 3 łyżki pokrojonej trawy cytrynowej. Całość smażymy mieszając, aż poczujemy intensywny aromat.

4.
Do przysmażonej cebuli z resztą składników dodajemy kurczaka wraz z karmelem. Wszystkie składniki smażymy ciągle mieszając, aż do zarumienienia się mięsa oraz zgęstnienia sosu. Po około 5-6 minutach wietnamskiego kurczaka w trawie cytrynowej podajemy wraz z ryżem posypanego drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :D !

Przepis Video :


Wietnamski Kurczak w Trawie Cytrynowej

Wietnamski Kurczak W Trawie Cytrynowej

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;