Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Wietnamski Kurczak z Kalafiorem

SKŁADNIKI :

2 duże piersi kurczaka, krojone w cienkie paseczki,

2 ząbki czosnku - posiekane,

sól,

pieprz,

4 łyżki oleju,

2 duże cebule, pokrojone w ósemki,

600g różyczek z kalafiora,

piesiekane czerwone chilli,

SOS :

2 łyżki skrobi kukurydzianej

szklanka rosołu drobiowego,

półtorej łyżeczki sosu sojowego,

łyżka octu ryżowego,

łyżka sosu rybnego.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Piersi kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy czosnek. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

2. Rozgrzewamy w woku olej, wrzucamy kurczaka z przyprawami. Smażmy krótko. Odkładamy mięso na talerz.

3. Dodajemy olej do patelni, wrzucamy cebulę którą smażymy 2-3 minuty. Po czym dodajemy kalafior i chilli. Mieszając smażymy ok. 5 minut.

4. Przygotowanie sosu: składniki na sos razem mieszamy.

5. Następnie wlewamy sos do woka, dodajemy kurczaka. Smażymy do momentu aż :
- zgęstnieje sos,
- kurczak dojdzie,
- a kalafior straci surową formę.

6. Gotowe danie podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego! :)


Wietnamski Kurczak z Kalafiorem

Wietnamski Kurczak z Kalafiorem

Przepis ze strony kulinarnej

Komentarze   

 
0 #3 romek 2017-06-20 10:18
8) Taki kurczak to rozumiem,smakuj e rewelacyjnie,po lecam.
 
 
0 #2 Krystyna 2017-06-20 08:55
8) 8) Przepis zachęca do zrobienia tej potrawy.
 
 
+1 #1 Krzysiek 2014-07-11 18:59
Bardzo dobry przepis. Dodałem tylko nieco więcej skrobii + cynamon, imbir, kurkuma, estragon do sosu. Dzięki skrobi gęstsze i pycha. Polecam!
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl